'LET OP gevaarlijk kruispunt': Een juridische dekmantel of een oprechte waarschuwing?
Het bord.

'LET OP gevaarlijk kruispunt': Een juridische dekmantel of een oprechte waarschuwing?

Het kruispunt van de Gerard Doustraat en de Van Heemstrastraat is gevaarlijk. Dat bleek niet alleen uit uitleg van een omwonende en het bordje wat het feit aangeeft, maar ook uit reactie van Bewust Zutphen-Warnsveld. 

De politieke partij heeft vorig jaar vragen gesteld aan het college over het kruispunt. "We vroegen zich af of het bord er staat om te omschrijven dat het punt gevaarlijk is, of dat het een juridisch lapmiddel is" legt Bert Jansen van de fractie uit. Want een 'simpel bordje' zou volgens hem niet de oplossing zijn: "Er zijn ook in Zutphen mensen die last hebben van laaggeletterdheid. Zij kunnen dan niet zo snel lezen wat op het bord staat. Dus of het echt is om te informeren betwijfelen wij." 

"...we gaan het zeker niet laten liggen"
Bert Jansen (BewustZW)

Wethouder Coby Pennings heeft verkeer, vervoer en water in haar portefeuille. Zij vertelde toen aan de partij dat het bord er hangt om aan te geven dat het punt gevaarlijk is, "en veel wijzer werden wij er niet van" aldus Jansen. Na de ronduit vage beantwoording van de wethouder op hun vragen hebben ze geen vervolgstappen ondernomen in de raad. "Maar we gaan het zeker niet laten liggen. Ook de raad is verantwoordelijk voor dat soort dingen." 

Een zegsvrouw van de gemeente Zutphen legt uit waarom het bordje er geplaatst is. "Het bordje hebben we destijds laten plaatsen nadat er in de tweede helft van 2015 enkele aanrijdingen waren en de buurt zich zorgen maakte over de verkeersveiligheid. Buurtbewoners meldde zich toen bij ons en wij hebben dat bord geplaatst om extra aandacht te vestigen op het kruispunt en de geldende voorrangssituatie. Het hangt er dus zeker niet vanuit een juridische gedachte maar om de attentiewaarde te verhogen en naar aanleiding van gesprekken met de buurt."

Niet te achterhalen

In 2014 zijn de verkeerslichten weggehaald op het kruispunt, dit was een bezuinigingsmaatregel. "Ik vraag me af wat de reden is dat de verkeerslichten er toentertijd neergehangen zijn. Als dat gedaan is omdat het gevaarlijk was snap ik niet dat er nu geen verkeerslichten meer hangen." 

"Het gebeurt vaker dat we eerst verkeerslichten plaatsen en deze later ook weer verwijderen"
Woordvoerder gemeente

De gemeente-zegsvrouw: "Voor zover mijn verkeerscollega’s het kunnen terughalen stonden de verkeerslichten er al eind jaren 80. Waarom ze er toen zijn geplaatst kan niemand hier meer achterhalen, maar blijkbaar was het in die tijd op die plek nodig. Sindsdien heeft Zutphen zich steeds verder ontwikkeld. Door de groei van de stad en aanleg van wijken en wegen veranderen doorgangsroutes en verkeersstromen. Zo is in de loop der jaren ook het karakter van deze verkeerssituatie veranderd. Daarom hebben we in 2014 een andere afweging gemaakt."

Niet - wel - niet

Volgens haar is het niet raar dat er stoplichten weer weggehaald worden: "Het gebeurt vaker dat we eerst verkeerslichten plaatsen en deze later ook weer verwijderen, simpelweg omdat de verkeerssituaties aangepast worden. Dat kan zoveel redenen hebben. Bijvoorbeeld in geval van de aanleg van nieuwe wegen, wegen die van 50 kilometer naar 30 kilometer gaan of juist andersom, er wordt een extra ontsluitingsroute uit een woonwijk aangelegd." 

Jansen zegt dat hij de vragen van vorig jaar niet vergeten is, en het misschien binnenkort opnieuw op tafel wil gaan leggen. "Wij houden het inderdaad in de gaten. Het is niet de bedoeling dat hier ongelukken gaan gebeuren." 

Het kruispunt... 

 

 

Lees ook: "Wanneer een bordje aan moet geven dat het gevaarlijk is gaat er iets mis"

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.