Is het einde van de buurtbus nabij?
Een van de buurtbussen in de regio.

Is het einde van de buurtbus nabij?

De buurtbus is in gevaar! Althans, dat stelt de regionale reizigersorganisatie ROCOV Gelderland. De buurtbussen worden bemand door vrijwilligers, maar daar dreigt een tekort te ontstaan. En dat komt niet door te weinig interesse.

In heel Gelderland zijn zo'n 30 buurtbusverenigingen, met zo'n 1400 vrijwilligers. "Dat voorziet een grote behoefte om, met name op de plekken waar geen regulier ov komt, inwoners en bezoekers een vorm van mobiliteit te bieden" legt ROCOV-voorzitter Ben Mouw uit. De verenigingen, onder andere de Buurtbusvereniging Brummen-Leuvenheim, maken gebruik van 65+'ers die de tijd hebben. Maar die groep wordt steeds kleiner, mede door het verhogen van de AOW-leeftijd.

WW-uitkering

Totaan je 75e levensjaar mag je vrijwilliger zijn op de buurtbus, mits in bezit van een rijbewijs uiteraard. "Daarna wordt het verzekeringstechnisch lastig" aldus Mouw. De meeste vrijwilligers kunnen dus niet even 15 jaar blijven. "Zeker niet als ze pas na hun pensioenleeftijd binnen stromen."

"Daar wordt door het UWV geen toestemming voor verleend"
Ben Mouw (ROCOV)

Er is nog een andere optie om aan vrijwilligers te komen. Zestig plussers die zonder werk zitten, en dus weinig te doen hebben. Velen hebben een WW-uitkering, maar de kans dat ze nog werk krijgen is klein. Maar een vrijwilligersbaantje naast je uitkering mag niet zomaar. "Daar wordt door het UWV geen toestemming voor verleend. Die houdt daar de boot voor af." Daarom wil ROCOV dat de politiek in actie komt. "Ze moeten kijken of er geen verruiming kan komen in de voorwaarden van het UWV."

Wachtlijst

Buurtbusvereniging Brummen Leuvenheim heeft nog geen tekorten. "Er is zelfs een wachtlijst" legt John Bennink, bestuurslid van de vereniging uit. Volgens het ROCOV klopt het dat niet alle buurtbusverenigingen er last van hebben. "Momenteel speelt het vooral in het Rivierengebied. Maar de kans is erg groot dat over een paar jaar het op veel meer plekken speelt." Daarom slaat de reizigersorganisatie nu in heel Gelderland alarm. "Vandaar dat wij ook de oproep doen naar de politiek in het Gelderse, om actie te ondernemen." Ook de ROCOV-Overijssel deelt de oproep. Nog deze week versturen ze ook een brief naar het UWV om nogmaals aandacht te vragen voor de kwestie.

 

 

Lees ook: Vervoerders maken zich zorgen over tekort aan buschauffeurs, behalve de buurtbus

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.