Vervoerders maken zich zorgen over tekort aan buschauffeurs, behalve de buurtbus
Foto ter illustratie.

Vervoerders maken zich zorgen over tekort aan buschauffeurs, behalve de buurtbus

In de ene beroepsgroep is geen werk te vinden, en in de andere is er werk in overvloed. Zo dreigt er een groot tekort aan buschauffeurs. Zo'n dreiging zelfs dat vervoerders bang zijn dat lijnen stil komen te liggen.

Het probleem speelt zich vooral in Zuid-Holland en Brabant, maar ook in Gelderland is de krimp aanwezig. "We hebben in totaal 4000 buschauffeurs in dienst, en daarvan gaat 40% de komende jaren met pensioen" vertelt een woordvoerder van Arriva.

'Nieuwe aanwas is lastig'

Je zou denken: neem dan gewoon veel nieuwe, jongere, chauffeurs aan. Maar die zijn er nauwelijks. Buschauffeuur worden is niet echt een populair beroep tegenwoordig. "Het lijkt me best wel saai, elke keer hetzelfde stukje rijden" vertelt Jordi (17) terwijl hij op z'n bus wacht. "Misschien als bijbaantje een paar maanden, maar dan heb ik het denk ik wel gehad."

Ook de vervoerders weten dat jongeren niet echt warm lopen voor het vak. "Daarom laten we een onafhankelijk onderzoek doen onder onze jonge chauffeurs, om te kijken wat hun motivatie was om chauffeur te worden bij ons." De resultaten van het onderzoek gaan ze vervolgens gebruiken om jongeren te enthousiasmeren. Ook helpt het dat de overheid de minimumleeftijd verlaagd naar 18 jaar, eerst was dat 21.

"Maar misschien wordt het in de toekomst wel een probleem"
John Bennink, Buurtbusvereniging Brummen Leuvenheim

Buurtbus

Maar wat gaan die gepensioneerde buschauffeurs straks doen? Misschien wel rijden op een van de buurtbussen in de regio. Alhoewel, als daar plek is, want onder andere de Buurtbusvereniging Brummen Leuvenheim, die rijdt tussen Brummen, Leuvenheim en Zutphen, heeft een wachtlijst. "We kunnen zeggen dat we in een zeer comfortabele situatie zitten" vertelt John Bennink, bestuurslid van de vereniging.

Jong zijn ze daar niet echt. "De jongste is 55 denk ik, de oudste 74." Oudere buurtbuschauffeurs vindt je ook niet, tot je 75e verjaardag mag je op de bus rijden. Toch kan de buurtbus ook in de problemen raken. "De pensioenleeftijd wordt steeds hoger waardoor de tijd dat je op de bus mag rijden ook korter wordt. Het UWV werkt vaak niet echt mee als mensen met een uitkering vrijwilliger willen worden bij ons."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.