NVJ uit zorgen over persbeleid van gemeenten, ook bij die van Zutphen
Op reportage in een forumzaal van de gemeente Zutphen.

NVJ uit zorgen over persbeleid van gemeenten, ook bij die van Zutphen

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maakt zich zorgen over het persbeleid wat de gemeenten in Nederland hebben. Dit hebben ze laten weten in een brief die de NVJ samen met het Genootschap voor Hoofdredacteuren naar het Genootschap van Burgemeesters en de Verenigingen van Nederlandse Gemeenten sturde. Ook in Zutphen is er veel onduidelijk over het persbeleid, want die is er namelijk niet. 

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt aandacht gevraagd voor het probleem. Dit naar aanleiding van een conflict in de gemeente Westland (Zuid-Holland). Zo heeft die gemeente recent een 'persprotocol' opgesteld. Ook heeft de burgemeester van deze gemeente laten weten actief op basis van inhoudelijke afwegingen bepaalde media buiten de deur te willen blijven houden. 

Filmverbod

In Zuid-Holland is het dus goed mis, maar ook in Zutphen is het soms lastig voor de journalisten met camera. Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft namelijk in 2017 een keer geëist dat een cameraploeg van deze nieuwswebsite stopte met filmen. Op dat moment was er in de hal van het Oude Stadhuis, waar elke twee weken de raadsvergadering is, een borrel gehouden. Dit is altijd zo na een raadsvergadering. De journalist in kwestie had een afspraak staan met een fractievoorzitter om hem nog wat te vragen over een onderwerp wat in de raad voorbij kwam. De cameraman was alvast de camera goed aan het zetten, wat bij Vermeulen geïnterpreteerd werd als filmen. Ze verbood toen om verder te filmen, omdat dat in het persbeleid zou staan. 

"Zo'n burgemeester die je probeert weg te sturen of het vooraf om toestemming moeten vragen zijn echt dé voorbeelden"
Thomas Bruning (NVJ)

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, daarover: "Zo'n burgemeester die je probeert weg te sturen of het vooraf om toestemming moeten vragen zijn echt dé voorbeelden. Zeker als ze zich beroepen op een reglement en het vervolgens niet geven. Dat zijn typisch de gevallen waar het misgaat."

Volgens de algemeen secretaris moet een journalist zich vrij kunnen bewegen: "Wij vinden dat er een vrije toegang moet zijn tot de raadszaal, raadsvergaderingen en het gemeentehuis en dat journalisten zich daar vrij moeten kunnen bewegen. Zonder dat je daarbij geconfronteerd wordt met allerlei voorafgaande toestemmingen waar geen logica in zit. Bijvoorbeeld als er gedoe komt met de orde door teveel cameraploegen of een grote drukte. Is dat niet zo dan snappen ze dus niet het uitgangspunt van de vrijheid van journalistiek."

Draaiende camera

De gemeente Zutphen staat wel achter de opmerking van Vermeulen, laat een woordvoerder weten: "De burgemeester heeft jullie verboden om te filmen tijdens het informele samenzijn van de raadsleden, ambtenaren en pers als zij samen een drankje drinken na de raadsvergadering. Dat is vergelijkbaar met Nieuwspoort, waar pers ook niet met draaiende camera binnen komt lopen. Om jullie te helpen zodat jullie wel gewoon jullie werk kunnen doen na de raadsvergadering hebben we een direct aangrenzende ruimte beschikbaar gesteld. Dat hebben we in samenspraak gedaan, daar waren jullie blij mee en daar hebben jullie ook gebruik van gemaakt." LokaalGelderland heeft inderdaad na het incident een ruimte toegewezen gekregen om interviews af te nemen. Maar dat was vooral voor de rust. Er is niet gesproken over filmen in de andere ruimtes van het gebouw.

Verder is het in Zutphen  voor LokaalGelderland buiten het wekelijkse persmoment moeilijk wethouders en woordvoerders voor de camera te krijgen. Zo weigerde wethouder Coby Pennings op camera te reageren op vragen over zwembad de IJsselslag. Daarna hield ze een complete radiostilte. Echter zou uit navraag van een woordvoerder blijken dat dit niet het geval is: "Dit beeld herken ik totaal niet. Ik heb dit ook even gecheckt bij Omroep Gelderland, onze andere mediapartner met microfoon en camera. Zij herkennen dit ook totaal niet."

De brief aan de burgemeesters eindigt: "Het zou ons en onze collega's helpen indien u heldere instructies wilt verschaffen om de bewegingsvrijheid van de (audiovisuele) pers zo optimaal mogelijk te houden binnen de raadzaal en bij alle openbare toegankelijke gelegenheden, waarbij de gemeenten betrokken zijn." 

 

 

Lees ook: De brief van de NVJ

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.