In Brummen is een meldpunt voor vuurwerkoverlast, maar er wordt niet direct actie ondernomen

In Brummen is een meldpunt voor vuurwerkoverlast, maar er wordt niet direct actie ondernomen

Wie overlast ervaart door vuurwerk kan het in de gemeente Brummen nu neerleggen bij een heus meldtpunt. Ze hebben deze week het Meldtpunt vuurwerkoverlast gelanceerd. Echter wordt er niet direct ingegrepen bij een melding. 

Inwoners kunnen via een formulier online een melding doen. Maar, "het is echter niet mogelijk om direct op een melding te reageren. Het heterdaad betrappen en beboeten is geen doelstelling" meldt de gemeente. "De gemeente wil wel graag een beter beeld krijgen waar overlast ervaren wordt. Bij herhaaldelijke overlast bezoeken handhavers de locatie en spreken ze eventuele overlastveroorzakers aan. Dat werkt hopelijk preventief om overlast in de toekomst zoveel mogelijk te beperken." Ze melden dat je 'ook' altijd nog de politie kan bellen bij overlast. 

Panel

In 2017 is er een onderzoek naar vuurwerk gehouden onder het inwonerspanel. Dat gebeurde op verzoek van de gemeenteraad die wilde weten of de gemeente niet anders om kan of moet gaan met het afsteken van vuurwerk. In totaal 610 panelleden hebben destijds de vragenlijst ingevuld; een deelnamerespons van 70 procent. Ruim een kwart van de panelleden gaf aan overlast door vuurwerk te ervaren. Het gaat dan met name om geluidsoverlast en afval en rotzooi op straat. De overlast wordt vooral in de dagen voor oud & nieuw ervaren en op 31 december voor de toegestane afsteektijden. Nagenoeg de helft (49,9%) van de panelleden vond dat er meer aandacht moet zijn voor handhaving. De helft van deze groep vond dat er (ten koste van andere voorzieningen) extra geïnvesteerd moet worden in handhaving rondom de jaarwisseling. De gemeente heeft daarom besloten om een meldpunt vuurwerkoverlast in het leven te roepen.

Dat er overlast wordt ervaren in Brummen van vuurwerk bleek in oktober ook al. Meer dan de helft (57%) van de mensen die hier over bevraagd zijn door deze nieuwswebsite gaf aan dat ze veel last ervaren. Het vuurwerk begint volgens de Brummenaren vooral rondom de wintertijd.

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.