Vanwege dit gevaarte rijden er dit weekend geen treinen tussen Zutphen en Dieren
De enorme constructie die geplaatst gaat worden.

Vanwege dit gevaarte rijden er dit weekend geen treinen tussen Zutphen en Dieren

Dit weekend moet je tussen Zutphen en Dieren met de bus reizen in plaats van met de trein. Niet heel erg natuurlijk, maar wat is er eigenlijk 'aan de hand'?

Als je vaker op het traject reist heb je er wellicht al een keer iets van gezien. In de Hoven, bij het Tondense Enkpad, wordt dit weekend een enorme betonnen contrustie onder het spoor gezet. Die construtie wordt een onderdoorgang.

2600 ton staal en beton

Al maanden worden er voorbereidingen getroffen op de locatie vlak naast het spoor. De constructie, die bestaat uit zo'n 2600 ton staal en beton, staat er zelfs al bijna helemaal klaar voor. Hij moet alleen nog even 'op zijn plek' worden gezet.

"Er wordt 52 uur achter elkaar doorgewerkt"
werkvoorbereider Paul Enter

Als je denkt: 'daar hebben ze toch geen heel weekend voor nodig?', heb je het mis. "Er wordt 52 uur achter elkaar doorgewerkt, dus ook 's nachts" vertelt werkvoorbereider Paul Enter van Mobilis, de aannemer. Daarnaast werkt er, verspreid over het weekend, zo'n 100 man aan het project.

Karretjes

"We beginnen met het verwijderen van zo'n 200 meter spoor en de onderliggende spoordijk. Dat halen we helemaal weg" legt Enter uit. Dan kan het 'rijden' beginnen. "De constructie zal vervolgens op karretjes, zogenaamde SPMT's, op de plek gereden worden."

Lees verder onder de foto...

Hier komt de tunnel te liggen, en wordt het spoor én de spoordijk weggehaald.
© LGLD

Zodra de constructie op z'n plek ligt begint de afwerking. "Het spoor moet terug, want maandag moeten de treinen er weer overheen rijden." In de maanden na komend weekend wordt de afwerking van de tunnel verder gedaan. De onderdoorgang is bestemd voor de rondweg van de Hoven.

Gaan kijken bij de werkzaamheden kan en mag niet. "Daarvoor is het te gevaarlijk en te vol." Maar als je er toch iets van wil zien, moet je de website van Mobilis  in de gaten houden. "Daar komt een livestream van de webcam op te staan."

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.