Waar de fouten begonnen bij vervoerder PlusOV

Waar de fouten begonnen bij vervoerder PlusOV

Van alles gaat er mis. Chauffeurs zijn chagarijnig en boos, kinderen worden als pakketjes behandeld en soms moet je uren wachten. Het special vervoer in de regio heeft de afgelopen maanden voor veel probelemen gezorgd. Omroep Gelderland deed uitgebreid onderzoek naar de problemen.

Een 3,4 geven de gebruikers en hun directe omgeving aan PlusOV, de vervoerder die verantwoordelijk is voor het speciaal vervoer in de Stedendriehoek. PlusOV is als overkoepelende centrale actief om de planning en logistiek te regelen. De taxibedrijven zorgen alleen voor de 'handjes en bandjes'.

Prijs boven kwaliteit

In opdracht van de omroep onderzocht onderzoeksbureau SEO de aanbesteding van het vervoer. "Wat opvalt is dat er sterk gefocust is op prijs", zegt SEO-onderzoeker Koert van Buiren in het onderzoek. "En als ook financiële risico’s eenzijdig bij vervoerders worden gelegd, dan resulteert dat in vergoedingen die structureel te laag zijn. Dat leidt vervolgens tot verschraling van kwaliteit."

Lees verder onder het interview met onderzoeksjournalist Maarten Dallinga (Omroep Gelderland) op NPO Radio1:

Doordat de focus in de aanbesteding vooral op de prijs lag zijn de taxibedrijven lager en lager gaan bieden, wat ook gevolgen heeft voor de kwaliteit. Chauffeurs weten slecht om te gaan met de soorten personen die ze moeten vervoeren. Vooral bij het leerlingenvervoer zitten er vaan autistische kinderen bij, die speciale aandacht nodig hebben. Een cursus daarvoor hebben de chauffeurs niet gehad, en krijgen ze ook niet. Een van hen vertelde aan Omroep Gelderland dat 'hij het maar juist moest doen, achter de computer'.

'Het komt allemaal goed'

Veel gebruikers klagen ook over de gemeente. Die nemen klachten vaak niet serieus, en schuiven ze af op PlusOV. Dat terwijl de gemeente eindverantwoordelijk is, niet de vervoerder. De verhalen van gebruikers zijn vaak schrijnend: "Ze zien kinderen als pakketje", schrijft een moeder die de enquête van de omroep invulde. Ze heeft een 12-jarige dochter met down. "Soms vergeten ze haar op te halen, of zetten ze haar in de straat af in plaats van voor de deur."

Wethouder Patricia Withagen zei aan het begin van het schooljaar nog dat het opstartproblemen waren en dat het goed kwam. "We weten dat PlusOV er alles aan doet om de problemen op te lossen", aldus de wethouder destijds op de Facebookpagina van de gemeente. "Tegen de kinderen wil ik zeggen: het komt allemaal goed. Iedereen doet hard z’n best. Maar je mag er best van balen, dat doen wij ook! Ik hoop dat alles snel is opgelost en jullie straks gewoon weer op tijd in de klas zitten."

Omroep Gelderland sprak met SEO-onderzoeker Koert van Buiren over aanbesteding speciaal vervoer:

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.