Hoe alles fout ging bij speciaal vervoerder PlusOV

  • Problematiek
  • 14 november 2017 - 08:20

STEDENDRIEHOEK - Onnodig lange routes, leerlingen die niet opgehaald worden en geen goede planningen. Bijna alles wat mis kon gaan bij PlusOV, de regionale vervoerder voor speciaal vervoer, ging mis. Dat blijkt uit een extern onderzoek naar het functioneren van de vervoerorganisatie.

PlusOV is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het vervoer van leerlingen van speciaal onderwijs. Dat doen ze onder meer in de gemeenten Zutphen, Brummen en Lochem. De vervoerder zegt wel dat het binnenkort allemaal beter moet gaan. Er werd fout op fout gemaakt, stellen de onderzoekers.

Core business

Hoe het allemaal mis heeft kunnen gaan is nog niet precies duidelijk. Maar dat er veel misgaan is wél bekend. Kwetsbare leerlingen werden niet opgehaald en de vervoerder kon het aantal klachten niet aan. Er is te weinig kennis in huis om de regie te voeren, dat terwijl de regie voeren de 'core business' is van de organisatie. Ze moeten alles zo weten te plannen dat de daadwerkelijke vervoerders aan de slag kunnen. Maar dat ging, sinds augustus al, compleet mis.

Het management van PlusOV is inmiddels opgepakt door een interim-bestuur. Wim Vrijhoef, bestuursvoorzitter én wethouder in Voorst, legt mogelijk zelfs zijn functie neer. Dat meldde hij in een gesprek met journalist Maarten Dallinga van Omroep Gelderland. "Dat is zeker denkbaar" antwoordde hij op de vraag.

Luister hier het hele gesprek met journalist Maarten Dallinga (Omroep Gelderland) en bestuursvoorzitter Wim Vrijhoef

PlusOV heeft inmiddels al een aantal tijdelijke acties ondernomen om alles op de rit te krijgen. Zo is er een interim-manager aangenomen, zijn er adviseurs ingeschakeld en zijn er planners van enkele vervoerders ingehuurd om te helpen bij het op orde krijgen van de planning. Wat de gevolgen gaan zijn van de uitkomst van het onderzoek is nog niet bekend.

 

 

Lees ook:


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.