Zutphense politiek wil dat gemeente geldzaken in orde maakt
Het Stadhuis van Zutphen.

Zutphense politiek wil dat gemeente geldzaken in orde maakt

De politiek is unaniem: de gemeente Zutphen moet haar administratie op orde maken. Uit eerder onderzoek van MKB Nederland bleek dat de gemeente slechts 81% van de binnenkomende facturen op tijd, dat wil zeggen netjes binnen de afgesproken betaaltermijn, betaald. GroenLinks stelde middels een motie dat dat beter moest.

In oktober kaartte GroenLinks het al aan, het werd maandagavond in een forumvergadering besproken. Volgens de indieners kan het beter. "De gemeente Utrecht doet het zelfs binnen één dag: een helder budget, de afspraak is gemaakt, factuur komt binnen en direct betalen." Ook de omringende gemeenten, Deventer en Apeldoorn, hebben betere cijfers op het gebied van optijd betalen.

Betrouwbaarheid

Volgens de politiek moet de gemeente een betrouwbare partner zijn, met een gezond ondernemersklimaat. "Want dat is waar we voor staan", stelt Sylvie Uenk van GroenLinks. "Als we als gemeente geeneens in staat zijn om onze facturen op tijd te betalen hebben we een groot probleem" aldus SP'er Nils Müller. De politici wilden ook duidelijkheid van de wethouder waarom 19% van de facturen te laat betaald worden.

"Een zogenaamde verplichtingadministratie, wat inhoudt dat er sneller betaald kan worden"
Oege Bosch

Wethouder Oege Bosch vertelde in de vergadering dat er een vier-ogen systeem gehanteerd wordt. "Als er één paar ogen niet is, kan de ander het oppakken." Kort daarna wordt hij aangevallen door Müller: "In uw beantwoording van de schriftelijke vragen had u het nog over een vier-ogen-principe waarbij elke factuur dubbel gecheckt zou moeten worden, wat weer langer duurt." 

"Het is altijd een momentopname. Het is geen excuus, maar als het in de zomer is gemeten heb je te maken met vakantieverlof etcetera. Een ander punt is dat er gemeenten zijn die een andere administratie gebruikt. Een zogenaamde verplichtingadministratie, wat inhoudt dat er sneller betaald kan worden. Maar daar moet je wel je administratie voor ingericht hebben" aldus de wethouder. Bosch deed de toezegging dat de gemeente gaat streven om facturen zo snel mogelijk, binnen de afspraken, te betalen.

 

 

Lees ook: Betaal jij je rekeningen op tijd? Deze gemeentes soms niet

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.