Betaal jij je rekeningen op tijd? Deze gemeentes soms niet

Betaal jij je rekeningen op tijd? Deze gemeentes soms niet

Iedereen is wel eens een rekening vergeten te betalen. Je krijgt een herinnering en betaald hem daarna snel. Maar van een overheidsinstantie verwacht je dat ze wel optijd betalen. Maar 1 op de 5 rekeningen worden te laat betaald bij de gemeente Zutphen. En daar maakt GroenLinks zich zorgen om.

Ook bij andere gemeentes in de regio staat het ongeveer hetzelfde gesteld met de betalingen. Gemiddeld doet de gemeente Zutphen er 28 dagen over het betalen van een factuur, 81% van de binnenkomende facturen wordt ook op tijd betaald. 19% dus niet. De partij wil een verklaring van de wethouders en wil weten hoe het beter geregeld gaat worden. Doormiddel van schriftelijke vragen willen ze antwoord.

Vergelijking

Volgens de partij doen andere gemeenten het wel beter. Ze refereren aan Deventer, die 93% van de facturen op tijd betaald. Maar als we kijken naar de directe buurgemeenten is de gemeente Zutphen niet eens de slechtste.

De gemeente Brummen scoort het 'slechtst' in de regio: ze betalen maar 79% van de facturen op tijd. Bronckhorst zit op 78%. Alleen de gemeente Lochem doet het best goed: 87% van de betalingen is op tijd.

"Als gemeente willen we wel een betrouwbare partner zijn"
persvoorlichter gemeente Brummen

'Langs meerdere personen'

Persvoorlichter Gert-Jan van Dijk van de gemeente Brummen legt uit waarom het soms te laat kan zijn: "Er komen natuurlijk veel facturen binnen bij de gemeente. We werken in een volledig digitaal systeem en alles komt uit verschillende potjes. Degene die de bestelling heeft gedaan moet de betaling dan weer goedkeuren." En dat blijft wel eens liggen, stelt hij. "We zijn een relatief kleine organisatie en soms is er maar één persoon die over dat potje gaat. Als die ziek of op vakantie is, wordt er niet betaald." 

Maar het probleem ligt niet altijd helemaal bij de gemeente, zeker niet bij 'nieuwe partners'. "Als er een factuur binnenkomt zonder vermelding van contactpersoon moeten we hier ook gaan speuren. Maar als gemeente willen we wel een betrouwbare partner zijn." Maar sinds het onderzoek (2016) is de gemeete wel aan de slag gegaan met verbeteren van het proces. "Het resultaat is dat het betaalproces efficiënter is ingericht en de gemiddelde doorlooptijd van facturen aanzienlijk is afgenomen tot een gemiddelde van 16 dagen. Daar zijn we als gemeente Brummen blij mee, maar is natuurlijk ook wat zakelijke relaties van ons mogen verwachten."

De gegevens over de betalingen zijn afkomstig uit een onderzoek () van MKB Nederland. De gemeentes hebben zelf de informatie aangeleverd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.