Waarom een herfstdip niet nodig is (en hoe je vanaf komt)

Waarom een herfstdip niet nodig is (en hoe je vanaf komt)

Bier of wijn drinken met je vrienden op een zonnig terras voelt nog als de dag van gisteren. Lekker genieten van de lange avonden en zonnige dagen. Maar dit is helaas nu toch echt voorbij. De bladeren vallen van de bomen en de dagen worden korter. Sommige mensen krijgen hierdoor herfstdip.

Bij een herfstdip krijg je meer moeite met opstaan, voel je je lusteloos en heb je eetbuien. 1 op de 17 mensen uit de regio heeft last van een herfstdip. De één heeft hier meer last van dan de ander. 

Lees verder onder de foto...

© Foroozan Faraji

Hoe ontstaat die herfstdip? 

Je lichten maakt melatonine, ook wel slaaphormoon genoemd, aan wanneer het donker is. Bij daglicht wordt er juist weer cortisol aangemaakt. Dit zorgt dat je je juist wakker en alert voelt. Een juist balans is belangrijk, en die is lastiger te vinden in de herfst en winter. 

Ook kan te weinig zonlicht zorgen dat je een tekort aan vitamine D krijgt in je lichaam. Hierdoor is er een kans dat je je down voelt.  

Wat kan ik er aan doen? 

Veel buiten zijn!
Maak tijdens de pauze even een wandeling in plaats van in de kantine zitten. Omdat het over een tijdje aan het einde van je werkdag alweer donker is zul je steeds minder daglicht zien. Het is belangrijk dat je, ook in de herfst en winter, genoeg zonlicht tot je krijgt. Pak dus wat vaker de fiets en geniet van het zonlicht dat er nog is. 

Voldoende licht binnen (of juist niet) 
Als je binnen bent moet je zorgen dat je genoeg licht hebt. Zet dus op tijd de lampen aan. Dit heeft te maken met het cortisol wat, zoals hier boven beschreven staat, aangemaakt wordt door je lichaam. Wanneer je gaat slapen moet je juist zorgen dat het donker is. Doe dan juist de rolluiken of gordijnen goed dicht. 

Slapen op regelmatige tijden, en op tijd opstaan
Zorg dat je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat. Juist in deze tijd van het jaar is ritme erg belangrijk. In de zomer kan je lichaam wat beter omgaan met korte nachten of rare nachten, dit omdat er dan veel zonlicht is en je sneller meer energie krijgt. 

Bewegen
Beweeg veel. Het liefst ook nog eens buiten. Ga wat meer sporten of loop richting het station. De auto wat verderop parkeren is ook geen overbodige luxe, net als de boodschappen met de fiets halen. 

Energievreters 
Let op dat je minder energiebommen neemt. Zoals frisdrank, koekjes en snoep. Want ondanks dat het je een suikerboost geeft put het een tijdje laster je lichaam juist uit. En ondanks dat een kop koffie lekker is zorgt dit ook voor aanmaak van adrenaline, en later dus voor een energiedip. Maar ach, als we minder snoepen moet die koffie gewoon kunnen toch? 

Peptalk: waarom de herfst wel leuk is

De herfst heeft natuurlijk ook hele leuke kanten. Dingen die je juist in de zomer weer niet hebt. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Geen plaknachten
Eindelijk geen plaknachten meer. De herfst is eigenlijk prima voor de nachtrust. Je hoeft nog geen 26 lagen kleding aan te doen omdat het zo koud is, en die vervelende plaknachten uit de zomer zijn al helemaal voorbij. 

De natuur
De natuur is natuurlijk prachtig tijdens de herfst. De bladeren vallen van de bomen en de eekhoorns zoeken hun wintervooraard bij elkaar. Genoeg mooie Insta-waardige kiekjes zijn er te maken de komende tijd.

Lees verder onder de foto...

© Ben Blennerhassett

Warme dranken
De cocktailmaker mag de kast in. Nu kun je je helemaal uitleven op warme dranken zoals koffies en warme chocolademelk. En af en toe een toefje slagroom daarop moet ook kunnen. 

Netflix en chill 
Dekentje, die chocolademelk die je zojuist gemaakt hebt en een goede film of serie kijken. Buiten regent het toch dus een excuus om te netflixen is er zeker. 

 

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.