'Wurgpoging politieagent heeft alles op scherp gezet in Zutphen'
Agenten voor de Burgerzaal in Zutphen.

'Wurgpoging politieagent heeft alles op scherp gezet in Zutphen'

Zutphen moet een stukje veiliger worden. Niet omdat er meer geweld is, maar wel omdat volgens velen het geweld heftiger wordt. De wurging van een politieagent in Zutphen heeft alles op scherp gezet. Hierdoor werd duidelijk dat er echt wat moet gaan veranderen. “Je blijft met je poten van onze agenten af. Volgens mij had het een grote impact op onze stad” aldus burgemeester Annemieke Vermeulen. 

Donderdagavond werd er in de Burgerzaal in Zutphen gesproken over het uitgaansgeweld in de binnenstad van Zutphen. De wurgpoging van een agent in mei dit jaar heeft alles op scherp gezet. Een man uit Bronckhorst (22) probeerde tijdens een uitgaansnacht een agent te wurgen. Een omstander wist de agent te helpen: “Hij moest vechten voor zijn leven” vertelt Michel Beekhuizen van de politie.  

Cameratoezicht 

Een van de opties is cameratoezicht voor een betere veiligheid. Volgens de politie een goed idee. “Camera’s kunnen goed bijdragen aan het gevoel van veiligheid. Ook is het een goed middel om sneller daders te kunnen pakken.” Een van de stellingen die die avond besproken werd is het plaatsen van camera’s: Niemand is tegen camera's. Maar wel als één van de onderdelen. Er moeten ook meerdere dingen gebeuren, vonden de aanwezigen.

Er heerst een goede motivatie om Zutphen veiliger te maken, bleek uit de avond. Martijn Siemes, fractievoorzitter Burgerbelang, die een motie indiende over camerabewaking: “Ik zie veel eensgezindheid. We mogen de lat wel wat hoger leggen. Het is veilig, maar niet goed.”

Jongeren

Ook moet er niet specifiek naar jongeren gekeken worden. Al ontbraken die wel deze avond. Een van de aanwezige jongeren zegt het jammer te vinden dat er weinig jongeren aanwezig zijn vanavond. "Misschien interesseert het ze niet.”

Siemes: “Er zijn meerdere leeftijds categorieën waar het fout bij gaat. We moeten niet alleen naar de jeugd kijken.” Dit bevestigt ook een aanwezige kroegbaas: “Ook ouderen zijn lastig, ik krijg ze vaak lastig mijn zaak uit. Jongeren vertrekken direct. 

Er lijkt snel een plan te moeten komen om stappen te ondernemen. Burgemeester Vermeulen: “We hebben veel dingen gehoord vanavond. Hier ga ik graag verder mee aan de slag.”

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.