De gemeenteraad die gaat praten over uitgaansgeweld

De gemeenteraad die gaat praten over uitgaansgeweld

Uitgaansgeweld moet de kop ingedrukt worden. Maar hoe kan dit het beste? Camera’s plaatsen? Meer handhaving? Of is er toch een andere optie? De gemeenteraad van Zutphen gaat hier donderdagavond over praten. 

In een speciale forumvergadering, in de Burgerzaal, wordt gesproken over het onderwerp. Zaterdagavond werd weer pijnlijk duidelijk dat het uitgaansgeweld tijdens stap-nachten steeds heftiger wordt. Er werd toen iemand neergestoken nabij het station van Zutphen. Dat het heviger wordt merkt ook de politie:  “Het is het werk van de politie, agenten zijn getraind om daarmee om te gaan. Natuurlijk is het soms heftig, maar opvallende en heftige incidenten zullen niet direct leiden tot een andere aanpak” vertelde een woordvoerder eerder()

Forumvergadering

In de forumvergadering worden onder andere cijfers van het veiligheidsbeeld gepresenteerd. Ook wordt er gesproken door verschillende mensen. De raadsleden gaan stellingen bespreken, zoals: “Het is veilig uitgaan in de binnenstad van Zutphen”, “Ik kan zelf veel doen aan de veiligheid in de binnenstad” & “Camera’s dragen bij aan de veiligheid in de binnenstad.”

LIVE

De forumvergadering is donderdag vanaf 19.00 uur live te volgen via LGLD.nl.

Op die laatste stelling heeft Martijn Siemes, fractievoorzitter van Burgerbelang, al een antwoord. Zij diende namelijk eerder een motie ingediend. “Cameratoezicht is zeker niet de enige optie en het is ook geen oplossing voor alle onveiligheid. Het is alleen een middel dat Zutphen kan helpen in de binnenstad. Het veiligheidsprobleem in Zutphen en Warnsveld is echter veel breder, denk aan de inbraken in met name Warnsveld, maar ook de vele wietplantages die hier opgerold worden” aldus Siemes. “Het is een onderwerp dat te lang te weinig aandacht kreeg en daarom is het goed dat daar nu een groot forum over komt waaruit hopelijk concrete stappen voort zullen komen. Meer focus op veiligheid dus” vertelde hij eerder()

Ervaring

Ook raadslid Hans Boersbroek (Stadspartij) vind het belangrijk om over uitgaansgeweld te spreken. “Jaren geleden heb ik ook met uitgaansgeweld te maken gehad, en dat is iets wat iedereen kan overkomen. Ik kwam terug van een feestje met een collega. Er kwamen twee jongens aan met hun auto, de jongens stonden in de weg met de auto. Wij maakten daarop een jolige opmerking, die jongens stapten daarna in de auto en reden een stukje om. 50 meter verderop dook een van de twee uit de auto en trapte mij van mijn fiets. Het geeft aan dat je heel erg op je hoede moet zijn” vertelde hij in een eerder() artikel. 

 

 

Bekijk ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.