Waarom de brandweer altijd groot uitrukt bij een melding vanuit de binnenstad
In juli vorig jaar woedde er een grote brand in de binnenstad.

Waarom de brandweer altijd groot uitrukt bij een melding vanuit de binnenstad

Wanneer er een melding van brand komt in de Zutphense binnenstad wordt er groot uitgerukt. Zo ook maandagochtend, toen er een wasmachine in brand stond in een restaurant. 

Wanneer dit in een woonwijk gebeurt was zou er maar één wagen naartoe gegaan zijn. Maar in het geval van het restaurant rukte ze grootst uit met twee wagens. Maar waarom is dit? 

Lees verder onder de foto... 

Brand in de Zutphense Pizza Place.
© LGLD

Wanneer er echt iets in de binnenstad in de brand staan is de kans groot dat dit overslaat. André Meilink van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland geeft toelichting: “De brandweer bereid zich voor op risico's die er zijn. Binnensteden zijn vaak dicht op elkaar gebouwd, kruip door sluip door, oudere constructies met bijvoorbeeld veel hout. Daardoor is het risico groter dan bijvoorbeeld bij een brand in een woning in een dorp.”

"Het gebeurt ook bij andere grote risico's"
André Meilink (VNOG)

Ook leek er in mei van dit jaar een grote brand te zijn in de binnenstad. Er kwam veel rook uit een winkel aan de Beukerstraat. Echter was dit een inbraakpreventie die rook verspreid. 

Lees verder onder de foto... 

De brandweer bluste maandag een wasdroger.
© LGLD

Grotere bedrijven

Maar dit gebeurt niet alleen in binnensteden: “Het gebeurt ook bij andere grote risico's, zoals grotere bedrijven. Bij een papierfabriek zullen we sneller meerdere eenheden sturen dan bij een zwembad.” Of het kan aan het weer liggen: “Net zoals deze dagen veel regent, gaat er maar een wagen naar een bosbrandje. Als het drie weken droog is, gaan er meerdere eenheden. Het risico is groter. Dan heb je gewoon meer water nodig. En bijvoorbeeld bij een reanimatie gaan er ook meerdere ambulances naar een melding, je hebt dan bijvoorbeeld meer handjes nodig.”

Dus mocht je veel brandweerwagens zien in de binnenstad, dan kan dit uit voorzorg zijn. (Maar er kan natuurlijk ook echt wat aan de hand zijn.) 

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.