LIVEBLOG: Zeer grote brand in binnenstad Zutphen

LIVEBLOG: Zeer grote brand in binnenstad Zutphen

ZUTPHEN - In de binnenstad van Zutphen woedde vrijdag een zeer grote brand. De melding kwam rond tien over negen binnen.

De brand woedde in de pizzaria Pizza Place op de Houtmarkt. Er was sprake van erg veel rookontwikkeling en meerdere korpsen zijn ter plaatse. De brandweer heeft twee bluswagens en een hoogwerker ingezet om de brand te bestrijden. Ook was er een ambulance ingeroepen ter assistentie. 's Middags om kwart voor twee was de brand onder controle. Om drie uur werd het sein brand meester gegeven.

12.30u Liveblog wordt gesloten.

12.00u Persvoorlichter van Veiligheids Regio Noord-Oost Gelderland Frank Schipholt vertelde dat de brand in de kelder ontstaan is. De brand is omhoog gekropen langs de muren. Momenteel is de brandweer de platen van de muren aan het verwijderen om op die manier bij de brand te kunnen. Er is geen giftige rook vrij gekomen. 

11.52u Brand lijkt te zijn geblust. Dit is nog niet bevestigd. 

11:51u 'Ik weet niet wat ik moet zeggen. Geen idee wat er gebeurd is; ik sluit al vijftien jaar op dezelfde manier af. En nu hoor ik opeens dat er brand is.' Dat zegt Mehmet Kavak, eigenaar van de pizzeria, tegen een verslaggever van Omroep Gelderland. 

11.40u De brandweer probeert via de achterkant te blussen.

11.30u Omstanders en pers worden op afstand gehouden door de brandweer.

10.52u De brandweer blust met een hoogwerker en pompt water uit de Berkel.

10.34u De VNOG meldt dat de brand nog niet onder controle is maar de rookontwikkeling wel afneemt. De NL-alert is ingetrokken.

10.34u Een cameraman van Omroep Gelderland meldt dat er giftige stoffen zijn vrijgekomen bij de brand. Ook dit is nog niet door de hulpdiensten bevestigd.

10.32u Een omstander meldt dat hij de brandweer heeft horen zeggen dat ze er vanuit gaan dat de brand overslaat. Dit is niet bevestigd.

10.26u De brandweer probeert de brand nu te bestrijden doormiddel van een binnenaanval.

10.20u De brandweer heeft de ruiten van het gebouw ingeslagen zodat de rook naar buiten kan ontsnappen.

10.00u De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) adviseert ramen en deuren te sluiten. Ook vraagt ze hulpdiensten de ruimte te geven.

09.58u Er is een NL-alert uitgegaan vanwege de enorme rookontwikkeling. Sluit ramen, deuren en zet de ventilatie uit. Blijf uit de rook.

09.44u De brand is opgeschaalt naar een zeer grote brand.

Kledingwinkel
De kledingwinkel die gevestigd is naast de pizzaria blijft vandaag gesloten. 'We wilden net onze winkel openen toen we rook zagen bij onze buren. We hoorden ook brandweermannen ramen intikken. Onze winkel is via de kelder verbonden met de buren. De brandweer probeert via meerdere kanten de winkel te bereiken' zegt een medewerker tegen Omroep Gelderland.

Paula Kluin filmde de brand in de binnenstad.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.