Hoe de gemeente illegaal iets op het dak kan plaatsen
De witte box op het stadhuis.

Hoe de gemeente illegaal iets op het dak kan plaatsen

De gemeente Zutphen heeft zich niet netjes aan de regeltjes gehouden. Ze hebben namelijk een luchtbehandelingssysteem op het dak geïnstalleerd. Iets waar een vergunning voor nodig is, maar die hadden ze niet.  

"Dit is niet zoals het hoort"
Woordvoerder gemeente Zutphen

De ‘witte kast’ op het dak van het stadhuis kwam in opspraak doordat mensen het op social media gingen plaatsen, en er niet lovend over waren. Ook de lokale GroenLinks-fractie sprak hun afschuw uit. Dat het ook nog eens illegaal is geplaatst maakt de gemeente er niet populairder op. 

Lees verder onder de foto...

Vanaf grote afstand is het 'bouwwerk' te zien.
© Richard Heeringa

Een woordvoerder van de gemeente geeft toe dat het na nader inzien anders had gemoeten: “De vergunning moest administratief nog worden afgewikkeld, maar het klopt dat de werkzaamheden zijn gestart zonder vergunning. Deze vergunning is inmiddels wel afgegeven. Daarnaast had de welstandcommissie ook al hun akkoord gegeven. Dit is niet zoals het hoort en dat vinden we vervelend. Er lijkt sprake van interne miscommunicatie. We brengen het nog in beeld om er lering uit te kunnen trekken.”

"Het neemt niet weg dat het wel beter was geweest om de architect te betrekken"
Woordvoerder gemeente Zutphen

Architect 

Ook de architect van het gebouw is niet betrokken bij de plaatsing. Iets wat niet verplicht is, maar wel eerlijk is om te doen. De woordvoerder: “Het plaatsen van de installatie is een vervanging van de bestaande installatie. Dus het is niet zo dat er eerst niets stond en nu wel. Wij zijn niet verplicht om de architect te betrekken. Voor zover wij na hebben kunnen gaan, valt deze aanpassing binnen de redelijkheid en billijkheid. Daarnaast heeft het ontwerp de goedkeuring van welstand. Welstand kijkt onder andere naar ontwerp en materiaal.” 

"Eerst verwonderde het uiterlijk ons al en nu de procedure mogelijk ook"
Liza Luesink (GroenLinks)

De woordvoerder erkent dat de architect beter even ingelicht had kunnen worden: “Het neemt niet weg dat het wel beter was geweest om de architect te betrekken. Dit is een goed gebruik. Ook omdat de betrokkenheid van omwonenden groot is. Wij hebben contact gehad met de architect en samen afgesproken om met elkaar te kijken naar de ombouw van de installatie, niet de installatie, nog eens gaan bekijken. Dit zodat het zo goed mogelijk bij het ontwerp past. We gaan nu dus eerst met de architect en betrokkenen om tafel en eventueel maken we een herontwerp.”

Lees verder onder de foto... 

Boven de oude situatie, onder de nieuwe.
© Gemeente Zutphen

GroenLinks spreekt hun afschuw uit over de witte kast. En dat het ook nog eens zonder vergunning geplaatst is moet niet kunnen. “Eerst verwonderde het uiterlijk ons al en nu de procedure mogelijk ook” aldus GroenLinks-fractievoorzitter Liza Luesink. “We gaan er vanavond (maandagavond, red.) vragen over stellen aan de wethouder.”

 

 

Lees ook: Wat is die 'kast' op het stadhuis in Zutphen?

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.