De schade van Irma.

Zutphenees Jelle maakt zich klaar voor de volgende orkaan op Sint-Maarten

PHILIPSBURG - Zutphenees Jelle Hamstra zit op Sint-Maarten. Op het eiland zijn ze de schade van catastrofale orkaan Imra nog aan het opnemen maar ze moeten zich ook alweer klaarmaken voor de volgende want orkaan José is onderweg. Via Facebook kan Hamstra in contact komen met Nederland, en wij spraken met hem. 

“We krijgen over 8 uurtjes José. Minder sterk en iets Noordelijker van ons. Dus spannend” vertelt hij. Ze hebben zich goed voorbereid: “Ja dat is een hele lijst van inkopen, gebouwen veilig maken, gasten en huurders informeren (Hamstra is betrokken bij een hotel daar, red.), ramen barricaderen, auto’s aftanken tot aan de rand, telefoons opladen en veel water en sigaretten inslaan.” Winkels zijn niet open. Maar van tervoren hebben ze goede voorzorgsmaatregelen genomen voor de orkanen. 

"We hopen dat José nog wat afwijkt"
Jelle Hamstra

Irma 

Hamstra heeft orkaan Imra goed doorstaan. “Ik heb me daar goed doorheen geslagen. Ik heb een bunker en geen schade behalve de tuin dan.” Vooral wat er na de orkaan gebeurde deed de Zutphenees schrikken: “De nasleep was minder. Heel veel plunderingen, inbraken en gewapende overvallen.” Hulp kwam niet snel: “Ze hebben veel te weinig mariniers hierheen gestuurd. Nu zijn ze pas begonnen met gericht te schieten in de stad. Ook bij mij, zo hoorde ik net twee schoten. Daar werd ik wakker van.” Het was een rare gewaarwording, schieten in de straten: “Dat wel maar ik heb vooraf gezegd dat dat 3 dagen geleden al had moeten gebeuren.”

Hamstra weet hoe het is, een orkaan op zijn eiland: “Ik was er 22 jaar (1995, red.) geleden tijdens Luis ook. Deze had de zelfde kracht als wat we vanmiddag krijgen. We hopen dat José nog wat afwijkt.” 

 

 

Lees ook: Deze Warnsvelder woont op door orkaan getroffen Sint-Maarten


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.