Volle terrasjes op de Groenmarkt in Zutphen.

Is Zutphen dan echt zo'n goede toeristenstad?

ZUTPHEN - Af en toe een trolley over de kinderkopjes, iemand die de weg naar het station vraagt of een buitenlander die schrikt van de vele fietsers in smalle straatjes. Zutphen doet erg zijn best om een goede toeristenstad te worden, maar is het eigenlijk echt een goede toeristenstad? Kwamen er de afgelopen weken veel toeristen naar de Hanzestad? Zo ja: wat vinden ze er dan van? 

Slapen

De beoordelingen die gegeven zijn via de app TripAdvisor liegen er niet om. De meeste bekendere hotels en restaurants krijgen meer dan drie sterren. Ze zijn door zo'n ruime honderd toeristen beoordeeld. Neem het Hampshire Hotel aan het 's Gravenhof. Deze heeft een 3,5 als cijfer (een 5 is het hoogst haalbare). Toeristen laten lovende recenties achter. "Verzorgde service in een historisch pand" schreef een gast drie weken geleden. "2 nachten verblijf - Heerlijk" aldus een ander diezelfde week. 

"Het gaat naar mijn idee heel erg goed..."
Mark Schuitemaker, Zutphen Promotie

Eten

Ook qua eten lijkt men tevreden te zijn. We kijken naar Sultani, gelegen aan de Groenmarkt. Dit restaurant krijgt gemiddeld een 4,5. Dat is een halve punt verwijderd van de uiterst haalbare score. "Net even wat anders" liet een bezoeker in de comments weten deze week. Een ander twee weken geleden: "Heerlijk eten op een prachtige plek. In de zomer kun je hier perfect op het terras eten. Uitstekende kaart."

Maar, wat zeggen de cijfers?

De cijfers kunnen over deze zomer, natuurlijk, nog niet zoveel zeggen. Wel blijkt uit cijfers van het Binnenstadmanagement (zie hier) dat er meer mensen op Zutphen afkwamen. Dit jaar kwamen bijna een half miljoen - 406.400 om precies te zijn - meer mensen naar Zutphen dan in dezelfde periode vorig jaar. Mark Schuitemaker, van Zutphen Promotie: "Het gaat naar mijn idee heel erg goed, we hebben veel bezoekers in de winkel, veel arrangementen en ik hoor van een groot aantal ondernemers dat ze ook meer bezoekers hebben." 

"Naar Zutphen komt een bepaald soort volk"
toerist

En de toeristen? 

Na wat rondvragen op de Houtmarkt duurt het niet heel lang voor de eerste toeristen gevonden zijn. Een Duits stel van rond de zestig is enthousiast over de stad. "Prachtige stad. We komen hier nu voor de tweede keer. Het is er niet extreem druk zoals in grote steden en er is genoeg te doen om onze week vakantie te vullen." Wat later een stel van rond de dertig: "Naar Zutphen komt een bepaald soort volk. Om het even 'straight to the point' te zeggen: men die geld verdiend. En goed geld. Dat merken wij hier ook. We zijn hier een weekendje omdat het ons wel leuk leek. We komen zelf uit Arnhem en dit is eens wat anders, maar wel om de hoek. Nu zijn wij geen lui met geld, en we zullen na dit weekendje ook weer hard moeten werken denk ik zo" zegt één van de twee lachend. "Maar het is dan ook wel echt een prachtige stad" vult de ander aan.

Dus? 

Dus... Zutphen is inderdaad een goede toeristenstad. De stad is aantrekkelijk voor een bepaalde groep in de maatschappij. Zij komen dan ook erg graag naar de stad. 

 

 

Lees ook: Zutphen lokt toeristen met bloggers en vloggers


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.