'Sportclubs gaan niet goed om met meldingen seksueel misbruik'
Bij voetbalclub AZC bleek eerder dit jaar een voormalig seksueel misbruiker gewoon weer aan het werk te zijn.

'Sportclubs gaan niet goed om met meldingen seksueel misbruik'

Sportclubs gaan niet goed om met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit blijkt uit een onderzoek die misbruik in de sport onderzocht. 

Wetenschappers van de VU en Bureau Beke sportclubs deden een onafhankelijk onderzoek. Zij ondervroegen verenigingen en slachtoffers. Ook kregen zij inzage in ruim honderd politiedossiers. 

Zwarte lijst
Wat er met de meldingen van seksueel misbruik gebeurt is de vraag. Vaak is het onduidelijk waar de meldingen heen gaan en dan blijven ze ‘zweven’. Het liefst lossen sportclubs het intern om. Verreweg de meeste meldingen eindigen in een waarschuwend gesprek. Van de honderd politiezaken eindigen er twee in een veroordeling. De naam van de dader komt amper op de zwarte lijst te staan, waar er momenteel zelfs maar één is. 

Het perfecte voorbeeld hier van is Wiljo L. eerder dit jaar bleek dat hij actief was bij voetbalclub AZC. Dit terwijl hij eerder kinderen had misbruikt. Zijn naam staat waarschijnlijk ook niet op de zwarte lijst. Ook was het voor hem geen probleem weer aan de slag te gaan bij een sportclub, met jongeren. 

 

 

Bekijk ook: Dossier Wiljo L.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.