Video | Seksueel misbruiker uit jaren '80 nu actief bij voetbalclub AZC

Video | Seksueel misbruiker uit jaren '80 nu actief bij voetbalclub AZC

Massages geven in de bestuurskamer, binnenlopen terwijl de meisjes aan het douchen zijn en tijdens de training jongeren in hun kruis grijpen. Een trainer van meerdere toptafeltennissers kon in de jaren ’80 niet met zijn handen afblijven van zijn leerlingen. Hij werkt nu gewoon weer bij een voetbalclub in Zutphen, dit blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos van NPO Radio 1

Het misbruik speelde zich af bij de Zutphense tafeltennisvereniging Torenstad. Slachtoffers doen hun verhaal voor het eerst in het radioprogramma. Zo vertelt oud-tafeltennister Inge haar verhaal: “Er was altijd een soort van grensoverschrijdend gedrag, in het vastpakken, het masseren en hij liep bijvoorbeeld altijd even de douche in. En op mijn vijftiende heeft er ook daadwerkelijk seksueel misbruik plaatsgevonden, want ik heb toen twee jaar een seksuele relatie met hem gehad. Hij was toen veertig.”

Veroordeeld
In 1997 is de man door de tuchtcommissie van de Nederlandse Tafeltennisbond veroordeeld. Dit werd hij voor het betasten van drie dertienjarige jongens en een vijftienjarig meisje. De slachtoffers zijn naar de politie gestapt, maar het OM seponeerde de zaak. 

Weer actief
De man is na de schorsing van twee jaar gewoon weer aan het werk gegaan bij een tafeltennisclub in Terborg. Hij mocht niet alleen zijn met de jeugd. Voorzitter Herm Aalders “We hebben in de afgelopen vijftien jaar geen enkele klacht op dat vlak over hem ontvangen.” Toch is hij eind vorig jaar weggestuurd. Dit omdat hij het toch voor elkaar heeft gekregen een keer alleen te zijn met één van de jongeren. 

"En als het fout gaat, gaat het vaak verschrikkelijk fout"
Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers

Voetbalvereniging AZC 
Momenteel is de trainer actief bij voetbalvereniging AZC in Zutphen. De voorzitster wil niet reageren, maar bevestigt wel op de hoogte te zijn van het verleden van de man. Er zijn geen signalen dat hij weer de fout in is gegaan. 

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers kijkt er wat kritischer naar: “Heel vaak zie ik: bij twijfel niet inhalen. Want het zijn wel onze kinderen. En als het fout gaat, gaat het vaak verschrikkelijk fout.” Tegenover LokaalGelderland wil het bestuur niks kwijt. Ook ouders zijn huiverig. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.