Gelre Ziekenhuis wilde niet dat inspectie rapport publiceerde
De ingang van het ziekenhuis.

Gelre Ziekenhuis wilde niet dat inspectie rapport publiceerde

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest rondom het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. Afgelopen week kreeg werd het ziekenhuis op de vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), maar het ziekenhuis wilde dat dat stil bleef. Hier een terugblik op de gebeurtenissen.

Het gedoe begon begin maart. Toen maakte locatiedirecteur Rob Mutsaers bekend dat de IC-afdeling werd afgeschaald naar een HC-afdeling. De reden die toen gemeld werd: een visitatiecommissie had een negatief oordeel gegeven. Maar het paste tevens bij de toekomstvisie van de ziekenhuizen, een high care-afdeling.

Politiek
Toen vervolgens de politiek het opmerkte, draaide het roer weer om. Michel Galjee, bestuursvoorzitter, zei tegen de gemeenteraad dat het altijd al het plan was dat de intensive care terug zou komen, er moesten alleen wat ICT-systemen aangepast worden zodat ze weer aan alle eisen konden voldoen. Daarnaast was het aantal patiënten die er last van zou moeten hebben minimaal én de patiëntveilig was nooit in het geding. Nog geen één per week, meldde hij. De politiek was vervolgens weer tevreden, en de rust leek teruggekeerd.

"(...) concluderen dat er een ernstig risico was voor kwaliteit en veiligheid van zorg"
Inspectie voor de Gezondheidszorg

Totdat het ziekenhuis een aanwezing kreeg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De eerdere uitleg van het ziekenhuis aan de media en politiek klopte niet, zo blijkt uit de rapporten. "Op basis van uw melding en aanvullende informatie kon de inspectie niet anders dan concluderen dat er een ernstig risico was voor kwaliteit en veiligheid van zorg" schreven ze in de brief.

Transparantie
Met de brief van de IGZ was het ziekenhuis niet blij. Althans, ze wilden liever niet dat het gepubliceerd zou worden. Ze vonden dat het niet rechtvaardig was en het disproportioneel was. De inspectie besloot, vanwege transparantie en het streven naar actieve openbaarmaking, het wel te publiceren. Het Gelre Ziekenhuis lijkt echter geen transparantie te willen bieden.

Het Gelre Ziekenhuis heeft slechts één maand te tijd om duidelijkheid te bieden aan de inspectie, en haar patiënten.

 

 

Lees ook: Inspectie: IC-zorg Gelre Ziekenhuis wel in gevaar geweest

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.