Lokale omroep Zutphen zit krap bij kas

Lokale omroep Zutphen zit krap bij kas

ZUTPHEN - De lokale omroep van Zutphen heeft het financieel moeilijk. Ze komen geld te kort, en dat moet er echt snel komen, dat laat de omroep blijken uit een brief die naar de wethouder en de raad verstuurd is. 

Kosten
“Één van de oorzaken is dat we de afgelopen maanden forse investeringen hebben moeten doen omdat een aantal vrijwilligers met meeneming van wat spullen is vertrokken. De andere is de huur die sinds de Laarstraat (waar ze in 2013 vertrokken zijn, red.) is verdubbeld” aldus voorzitter Pieter Krommenhoek. Met dat eerste doelt hij op een voorval afgelopen zomer. Waar coordinatoren en een bestuurslid opgestapt zijn door een interne ruzie. “Onze uitgaven bedragen elk jaar ongeveer 17.000 euro: 12.000 voor de huur en 5.000 voor vaste lasten zoals contributies, Buma/Stemra (muziek royalty’s, red.) en abonnementen.” Zo staat volgens Zutphen24 in de brief.

Subsidie
B-FM ontvangt elk jaar 19.200 euro aan subsidie. Dit wordt van de 25.000 euro afgehaald die de gemeente van de overheid krijgt om de lokale omroep te financieren. B-FM krijgt niet het volle bedrag omdat zij alleen radio aanbieden, en geen televisie. Ook kan de omroep verdienen aan reclame inkomsten. Al heeft de zender deze amper, aldus een insider. Dit is ook terug te horen op de zender. 

Samenwerken
Doordat omroepen verplicht moeten samenwerken doet de Zutphense zender dat ook. Onder de naam RTV Stedendriehoek werken ze samen met de lokale omroepen van Apeldoorn, Brummen, Deventer en Voorst. Momenteel is er qua uitzendingen nog relatief weinig samengewerkt. 

Wet
Volgens de mediawet moet een lokale omroep tussen 07.00 uur en 23.00 uur 51% van de tijd lokale inhoud hebben. Dit is niet het geval. Momenteel is er over maar 33 uur per week live radio te horen, een programma hiervan wordt overgenomen van RTV Veluwezoom, de lokale omroep van Brummen. Of hier rekening mee gehouden wordt in het besluit van de raad is onbekend. 

 

 

Lees ook: Coordinatoren en bestuurslid stappen op na ruzie B-FM: bestuur overweegt aangiften & Lokale omroepen gaan samenwerken, apart redden ze het niet meer 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.