Politiek: 'Zutphen moet aansluitend onderwijs en banen voor jongeren creëren'

Politiek: 'Zutphen moet aansluitend onderwijs en banen voor jongeren creëren'

In de gemeente Zutphen heerst een gerontocratie. Dat is bestuurssysteem waarbij de ouderen voorop staan en de jongeren minder belangrijk zijn. Volgens een aantal politieke partijen moet er echt meer aandacht komen voor de jongeren. 

In Zutphen is een hoge demografische druk van 76 procent. Dit zijn mensen die geen onderdeel zijn van de arbeidsmarkt. In die 76 procent vallen dus ouderen (vanaf de pensioenleeftijd) en jongeren die nog geen baan hebben. 

De Stadspartij is één van de partijen die graag meer jongeren in de gemeente ziet. Raadslid Hans Boersbroek: "De gemeente Zutphen heeft haar poort wagenwijd open staan voor vermogende ouderen om vooral nieuwe dure woningen te kopen. Ondertussen slaat ze de deur dicht in het gezicht van de minder vermogende jongeren generatie die hier opgroeit."

Appartement van vijf ton

Maar alle pijlen op jongeren richten is volgens Boersbroek niet de juiste optie. Want "natuurlijk zijn de oudere nieuwkomers ook belangrijk. Het is economisch ook prettig dat er mensen zijn die een half miljoen voor een appartement in Noorderhaven neer kunnen tellen. Maar zonder de juiste balans, te weinig jongere inwoners is er geen zekere toekomst voor Zutphen ook niet voor de vermogende ouderen."

Burgerbelang sluit zich daarbij aan. "Jongeren hebben we zeker nodig voor de toekomst en we zouden ze graag hier willen houden, maar daarvoor moet je wel de juiste stappen zetten. Je moet de jongeren namelijk iets te bieden hebben. Goedkope huisvesting klinkt leuk, maar daarmee heeft een jongere nog geen leuk leven. Die wil eigen cultuur en die wil vooral een eigen toekomst", aldus Rick Verschure. 

"Wij zien graag het hoger onderwijs zich hier vestigen"
Bert Jansen (BewustZW)

Naast huisvesting en vermaak is vooral onderwijs en werk een belangrijk ding, beklemtoont Bewust Zutphen Warnsveld. "Wij zien graag het hoger onderwijs zich hier vestigen, al zou het een dependance zijn van een HBO. Daarnaast zien we ook veel kansen op andere vlakken en dat zijn onder andere: aantrekkelijk blijven voor vestiging nieuwe bedrijven en huidige bedrijvigheid, banen dus, behouden", legt fractievoorzitter Bert Jansen uit. 

Volgens hem zijn er niet teveel ouderen in de gemeente. "Je kan nooit één boven de ander stellen, een samenleving is een geheel. Wel heeft iedere leeftijdscategorie een andere vorm van aandacht nodig. In Zutphen is altijd behoefte aan goede huisvesting, huur en koop. Hoog segment en laag segment en dat kan allemaal best hand in hand gaan als we als gemeente daar een duidelijk beleid in hebben. Dat is al een stuk beter dan jaren geleden, maar kan altijd nog beter."

Aansluitend onderwijs

Rick Verschure van Burgerbelang denkt er hetzelfde over: "Wij zijn in de regio toonaangevend op het gebied van voortgezet onderwijs en we hebben hele goede scholen aanwezig. Maar we hebben nauwelijks MBO-opleidingen en al helemaal geen HBO-opleidingen. Dus na de HAVO of VWO vertrekken alle scholieren uit Zutphen. In de gehele Achterhoek is nauwelijks hoger of aansluitend onderwijs en het is eigenlijk heel krom dat Zutphen die kans nooit heeft gepakt. Dit zou zij in samenwerking met bijvoorbeeld de gemeente Lochem heel goed op kunnen pakken."

Ook Kies Lokaal Zutphen Warnsveld gooit het op onderwijs en werk. Fractievoorzitter Petra Ackermans zegt dat "goed onderwijs, voldoende woningen en gevarieerd werk zorgen voor een gezonder en toekomst besteding Zutphen. Jongeren zijn de toekomst, zorg dan ook voor een toekomst in Zutphen. Door beleid te maken voor voldoende woningen, opleidingen en werk! Luister naar jongeren en zorg dat zij niet wegtrekken omdat er geen werk is of omdat er geen voldoende woningen zijn."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.