Opinie: Scoren met dementie

ZUTPHEN - Het is verkiezingstijd. De ene na de andere politieke partij doet zijn uiterste best om in een goed blaadje bij de kiezer te komen. In de gemeenteraad vliegen de moties je rond je oren. Ook de PvdA Zutphen/Warnsveld heeft wat bedacht. Zutphen moet een dementievriendelijke gemeente worden. Succes verzekerd want dementie is een toenemend probleem dat ons allemaal aangaat. De gemeente moet maar eens snel met een actieplan komen, zo luidt de motie.  

Lex Hemelaar

Lex Hemelaar

Initiatiefnemer Odensehuis Zutphen

Als mensen te maken krijgen met dementie is dat een enorme inbreuk op hun leven én dat van hun naasten. Waar ze behoefte aan hebben, zijn plekken om anderen te ontmoeten. Waar ze hun zorgen kunnen delen en waar ze als mens gezien worden. Daarom richtte een groepje betrokken burgers ruim twee jaar geleden het Odensehuis op. Een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en voor ieder ander die ontspanning zoekt. Een jaar later gevolgd door de Bovenkamer die zich op dezelfde doelgroep richt. Twee plekken die zich sterk maken om mensen met dementie een volwaardige plek in de samenleving te geven. Geen overbodige luxe gezien de omvang van de doelgroep. Daarmee loopt Zutphen ver voor de muziek uit. In Nederland zijn de gemeenten die twee van zulke ontmoetingsplekken hebben op de vingers van één hand te tellen. Wie zit hier te wachten op een actieplan dementievriendelijk samenleving?

"Die boodschap is bij de PvdA alhier nog niet aangekomen"
Lex Hemelaar

Een half jaar geleden voerden Hugo Borst en Carin Gaemers een campagne rondom dementie die landelijk veel aandacht kreeg. Ze publiceerden een manifest van tien punten. Punt één: Stop ermee om van dementie een politiek thema te maken. Die boodschap is bij de PvdA alhier nog niet aangekomen.

Maatschappelijke initiatieven in het zonnetje zetten om jezelf te profileren. De PvdA heeft er een handje van. Elke maand zien we foto’s in de lokale krantjes van breed grijnzende PvdA-ers die rode taarten uitdelen aan ongemakkelijk kijkende vrijwilligers. Wat zijn ze toch goed bezig, die jongens en meisjes van de PvdA.

Als klap op de vuurpijl kaapt de PvdA nu het thema dementie om zichzelf te profileren. Politieke munt slaan uit dementie. Een schaamteloze vertoning. De rode taart mag deze maand naar de PvdA. Maar dan wel zoals in de tijd van de slapsticks van Laurel en Hardy, de dikke en dunne. Gooien maar. 

  

 

Lees ook: Is Zutphen geschikt voor dementerende ouderen?

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via opinie@lgld.nl.

Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.