Zutphense AZC-bewoners gaan demonstreren
Het asielzoekerscentrum in Zutphen.

Zutphense AZC-bewoners gaan demonstreren

Bewoners van het asielzoekerscentrum in Zutphen gaan demonstreren. Dit tegen de leefomstandigheden daar en de te lange wachttijd voordat hun aanvraagprocedure begint. 

De bewoners zijn van mening dat ze het slecht voor elkaar hebben. Het zou erg warm zijn in de kamers, de ramen kunnen maar een klein stukje open, de kamers zijn te klein en er wordt weinig rekening gehouden met psychische klachten van de asielzoekers. "Ook stoppen ze zomaar iedereen bij elkaar. Terwijl sommige groepen het echt niet met elkaar kunnen vinden. En sommige hebben echt mentale zorg nodig", legt een asielzoeker uit.

Ze zien liever grotere kamers met airco en meer faciliteiten. "Het is bijna onmenselijk hoe we hier zitten. Helemaal tijdens die hittegolf was het niet uit te houden. Dit alles bij elkaar zorgt voor veel stress en angst", aldus de man afkomstig uit Iran. "We verwachten echt geen vijf sterren-hotel. Maar dit kan zo echt niet langer."

Wachten op aanvraagprocedure

Naast de leefomstandigheden daar willen ze ook aandacht vragen voor de "extreem lange wachttijd" voordat de aanvraagprocedure begint. Enkele inwoners zijn al ruim een jaar aan het wachten totdat ze zekerheid hebben over hun toekomst. Volgens de wet moet de IND binnen 6 maanden een beslissing nemen op uw asielaanvraag. Dit heet de wettelijke beslistermijn. 

Echter kan het voorkomen dat je langer moet wachten, legt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uit: "In sommige gevallen verlengen wij de wettelijke beslistermijn naar 15 maanden. Bijvoorbeeld als er meer onderzoek nodig is. Toch verschilt het per aanvraag wanneer iemand een beslissing krijgt."

Vreedzame demonstratie

Dinsdag gaan ze tussen 09.00 en 12.00 uur een demonstratie houden bij het asielzoekerscentrum aan de Voorsterallee in Zutphen. Ze beklemtonen dat het allemaal vreedzaam gaat verlopen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.