Kermis in Zutphen gaat toch door, maar dit jaar wel ergens anders

Kermis in Zutphen gaat toch door, maar dit jaar wel ergens anders

De kermis van Zutphen kan ondanks het coronavirus (COVID-19) dit jaar toch doorgaan. Echter niet zoals normaal op de markt, maar op de Houtwal achter het politiebureau. Anders kunnen de geldende coronamaatregelen niet nageleefd worden.

Ondanks protesten moet de kermis toch uitwijken. Kermisexploitanten vonden de andere locaties ongeschikt, maar hebben nu toch water bij de wijn gedaan. Ze waren, na een stroeve discussie van afgelopen jaar, bang dat de kermis alsnog definitief van de markt zou verdwijnen. De gemeente heeft de belofte gedaan dat dit niet het geval is. De verplaatsing is enkel vanwege het coronavirus.

Extra maatregelen

De kermis vindt van 2 tot 6 september plaats achter het politiebureau. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft tevens groen licht gegeven. Wel komen er maatregelen om het risico op coronabesmettingen te verminderen. Zo komt er een gereguleerde in- en uitgang, worden er looproutes aangegeven en komen er hygiënemaatregelen. Er wordt tevens extra toezicht gehouden. Met het politiebureau als 'buren' zal dit niet zo lastig zijn.

Burgemeester Annemieke Vermeulen doet ook een beroep op de verantwoordelijkheid van de bezoekers. "We kunnen dit niet alleen. Aan de bezoekers van de kermis vragen wij dan ook: gebruik je gezonde verstand en neem je eigen verantwoordelijkheid. Samen maken wij de kermis in Zutphen mogelijk."

Toch een kermis

Kermisexploitant Ida Oostenenk zei eerder tegen deze nieuwswebsite dat er geen kermis zou zijn als het niet op de markt mocht. Echter hebben ze nu toch hun standpunt aangepast. "We zijn blij dat het de inwoners van Zutphen én de exploitanten gegund is dat er begin september tóch een kermis in Zutphen is. En we zijn blij met de toezegging van de gemeente dat de kermis de volgende jaren gewoon weer op de markten is als de situatie rond het coronavirus dit toelaat."

Volgens Vermeulen was het een uitdaging om tot een compromis te komen. "Het was echt een lastig vraagstuk voor het college", legt ze uit. "Gemeente en kermisexploitanten willen beiden dat het bezoeken van de kermis veilig is en geen risico geeft voor de volksgezondheid. Er is keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat de kermis dit bijzondere jaar toch door kan gaan."

Kermis in coronatijd zorgde onlangs voor een flinke discussie in de gemeenteraad...

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.