Onderzoek naar verplaatsen Zutphense kermis zou te lang duren, maar is dat ook echt zo?

Onderzoek naar verplaatsen Zutphense kermis zou te lang duren, maar is dat ook echt zo?

"Iemand in de zaal kan binnen een week onderzoek doen naar de kermis in Zutphen", riep Rick Verschure van Burgerbelang zelfverzekerd in de gemeenteraad maandag, tijdens het kermisdebat. Echter wilde hij later, voor de camera van deze nieuwswebsite, geen namen en rugnummers geven. Maar we hebben de mysterieuze onderzoeker gevonden.

De gemeenteraad sprak over het, eenmalig, verplaatsen van de kermis afgelopen maandag. Het college heeft besloten dat de kermis niet in de binnenstad mag plaatsvinden vanwege het coronavirus. Daar was een deel van de gemeenteraad niet blij mee. Ze wilde eerst een goed onderzoek. De motie daartoe werd echter niet aangenomen. En dat terwijl Roelf Pot best snel onderzoek had kunnen doen. 

Verantwoord openen

Pot is namelijk de bron die Verschure gebruikte in het debat. "Ik werk bij het Event Safety Institute, een landelijk bureau dat zich bezighoudt met veiligheid met betrekking tot evenementen", legt hij uit. Ze hebben al meerdere locaties geholpen om verantwoord open te kunnen. 

Loco-burgemeester Harry Matser zei dat een onderzoek teveel tijd zou kosten. Pot spreekt dat tegen: "Als deze opdracht alleen het analyseren van de vergunningaanvraag is, dan gaan we lezen en rekenen. Met plattegronden op schaal hebben we dan al een aardig beeld van de vrije loopruimte die over blijft naast de ruimte die de attracties zelf, het straatmeubilair en de eventuele terrassen nodig hebben."

Hij zal niet direct beweren dat kermis in de binnenstad mogelijk is. Daarvoor moet er dus eerst onderzoek gedaan worden. "Ik ken de tekeningen niet en de getallen niet, maar je kunt je voorstellen dat er te op sommige plekken misschien te weinig loopruimte overblijft om, met in acht neming van de RIVM-regels, veilige looproutes in 2-richtingen te organiseren. Dan kijken we of daar 1-richting verkeer praktisch kan."

Pot had graag onderzoek gedaan naar de kermis in Zutphen. Maar helaas: "de motie is weggestemd, dus geen onderzoek naar de beoordeling van de kermisvergunning", benadrukt hij.

Verschure vertelt in deze video over zijn mysterieuze bron...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.