Burgemeester Vermeulen op het matje. Maar de 'kermis zal dit jaar hoe dan ook niet op de markt zijn'
Annemieke Vermeulen tijdens het kermisdebat.

Burgemeester Vermeulen op het matje. Maar de 'kermis zal dit jaar hoe dan ook niet op de markt zijn'

De burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen, moest maandagavond op het matje komen bij de Zutphense gemeenteraad. Dit omdat zij, volgens verschillende partijen, een dubbelen agenda heeft in de kermisdiscussie. 

Vorig jaar werd unaniem besloten dat de kermis op de markten mag blijven. Maar door het coronavirus wil de burgemeester het alsnog verplaatsen. De SP heeft daarom een zogeheten interpellatieverzoek ingediend. Naast de SP steunen de fracties van BurgerBelang, D66, BewustZW en KiesLokaal ook het verzoek.

SP'er Ellis Müller was fel tijdens de vergadering. "U passeert de gemeenteraad door uw mening door te drukken", zei ze. Ze vraagt zich vooral af of het onderzocht is en of de mening van de kermisexploitanten hierin meegenomen is. Dat is het, beklemtoonde Vermeulen. "De ruimte is beperkt omdat het smal is. Er is door de maatregelen veel ruimte nodig voor evenementen. Die ruimte is er niet." 

Lees verder onder de video...

Te druk

Ze gaat verder: "Het valt niet uit te leggen dat bewoners hun woningen niet kunnen bereiken, omdat het te druk op de markt is." Ze refereert aan het protocol van kermisexploitanten en op regels vanuit de veiligheidsregio. 

Vermeulen denkt juist het goede te doen. "De financiële zorgen van de kermisexploitanten zijn begrijpelijk. Wij willen juist meedenken door het op een andere locatie te organiseren." Er zullen überhaupt voorlopig geen grote evenementen op de markt georganiseerd worden. Wel is het een feit dat de meeste geannuleerd zijn. 

Terugkeer

De SP vroeg zich af of Vermeulen van mening is dat de kermis, ook na corona, van de markt af moet. Haar antwoord: "Nee, natuurlijk niet. We hebben een heel goed debat gevoerd. We voeren het als college uit. Alleen komt daar nu het coronavirus tussen. Ik zal de laatste zijn om ook maar iets te doen om de kermis ergens anders te krijgen. Ik wil burgemeester zijn van u allemaal." Na dit jaar zal, als het virus zo goed als verdwenen is, weer terugkeren. 

Vermeulen communiceerde op z'n zachtst gezegd slecht over het verplaatsen van de kermis. De raad, kermisexploitanten, burgers en pers werden er niet over geïnformeerd. "Wij vinden als college dat we onze eigen verantwoordelijkheid moeten pakken. Het is te makkelijk om terug te kijken, dan had je het altijd anders gedaan", legde Vermeulen uit. 

"Er is nog maar weinig tijd voor onderzoek"
Loco-burgemeester Harry Matser

Volgens Müller is het de derde keer dat de burgemeester de gemeenteraad passeert. Ze wilde een toezegging dat dit nooit meer zou gebeuren. "Ik probeer altijd de raad tijdig te informeren. Dus dit zal ik in de toekomst ook blijven doen" was haar reactie hierop.

Terrassen weg

Burgerbelang en SP gaven aan graag te willen dat het college een nieuw onderzoek doen. Ze willen weten of het mogelijk is om de markten "leeg te vegen", zoals Rick Verschure van Burgerbelang dat noemde. De terrassen weg en de kermis alle beschikbare ruimte geven. Als het aan het college ligt is dat geen optie. "We hebben dit niet onderzocht. En dat willen we ook niet doen. Maar u bent natuurlijk de baas", zei loco-burgemeester Harry Matser tegen de gemeenteraad. 

Zo'n onderzoek doen is volgens Matser ook onhandig. "Er is nog maar weinig tijd voor onderzoek. Als we het onderzoeken, de uikomsten bekijken en een nieuw plan trekken wordt dat heel ingewikkeld. We weten nog niet eens wie dit onderzoek moet gaan doen. Het is een unieke situatie. 

De SP heeft een motie ingediend. Daarin staat dat ze willen dat er een officieel onderzoek moet komen. Er moet volgens de partij gekeken worden of de kermis niet alsnog op de markt kan dit jaar. Burgerbelang, D66, KiesLokaal en BewustZW steunen de motie. De motie is verworpen, omdat 13 mensen tegenstemden en 11 voor. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.