Alweer gedoe in de PI Achterhoek; reclassering niet of te laat ingelicht over vertrek gevangenen
De gevangenis in Zutphen.

Alweer gedoe in de PI Achterhoek; reclassering niet of te laat ingelicht over vertrek gevangenen

Er is weer eens herrie in de PI Achterhoek. Nadat gevangenen kritiek uitten op het coronabeleid van de gevangenis is er nu ook kritiek over hoe ze hun band onderhouden met de reclasseringsambtenaren. 

"De reclassering wordt regelmatig te laat of niet op de hoogte gesteld wanneer een gedetineerde naar buiten kan, al dan niet onder voorwaarden", legt een ex-gevangene uit. "Ze kunnen dan niet tijdig beginnen met het voorbereidend werk, waardoor de gedetineerde onnodig langer in de PI moet verblijven." 

Het zou in enkele gevallen wel om meerdere maanden gaan. Een reclasseringsambtenaar die betrokken is bij de PI Achterhoek beaamt het. En het gaat een stapje verder, sommige gevangenen hebben zelfs hun fasering ingetrokken omdat ze klaar zijn met die onzekerheid. 

'Goede verstandhouding'

De PI zelf ontkent het natuurlijk, net zoals bij alle klachten die er zijn. "De samenwerking tussen de PI, reclassering, gemeente en andere ketenpartners wordt juist als zeer constructief ervaren. De PI Achterhoek heeft al jaren een goede verstandhouding met de reclassering", legt woordvoerder René Hut uit. "Over een vermeend gebrek aan contacten met de reclassering zijn ons geen klachten of meldingen van gedetineerden of reclasseringsmedewerker bekend. De PI is altijd benaderbaar voor dergelijke klachten."

De zegsman gaat verder: "We ontkennen niet dat deze kritische geluiden er mogelijk zijn. Niemand zit graag in de gevangenis en dus zal er best kritiek op ons zijn. Maar dergelijke klachten hebben ons niet bereikt." Ze willen wel een goede band onderhouden met reclassering: "We hebben immers hetzelfde belang en dat is het zo goed mogelijk voorbereiden van de terugkeer van een (ex-)gedetineerde in de maatschappij", benadrukt hij. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.