Zutphense gevangenen starten petitie om bezoek achter plexiglas te voorkomen
De PI in Zutphen.

Zutphense gevangenen starten petitie om bezoek achter plexiglas te voorkomen

Je geliefde in de gevangenis hebben is niet fijn; maar al helemaal niet wanneer je hem of haar niet mag bezoeken. Langzaam komt alles weer op gang, maar bezoek ontvangen met plexiglas ertussen is iets wat gedetineerden absoluut niet willen. 

Gevangenen zijn een petitie gestart om te voorkomen dat ze hun geliefde alleen mogen zien met een stuk plastic ertussen. De man van Anouk* zit in de PI Achterhoek, gevestigd in Zutphen. Ze kwam er voor de coronacrisis geregeld. Haar man zit hier al drie jaar vast. Op bezoek gaan met plexiglas ertussen is ook volgens haar alles behalve een goede oplossing. "Deze manier is onmenselijk. Ik heb al ruim drie maanden een zware tijd door de coronacrisis. Ik wil je toch echt wel een keer een knuffel van mijn man hebben. Dat kan niet achter plexiglas. En die oplossing voegt ook niks toe." 

Videobellen

Ze is niet de enige die daar zo over denkt. Volgens haar willen gedetineerden en hun partners liever via Skype blijven kletsen dan achter plexiglas. "Al is er natuurlijk altijd een kleine groep die wel op deze manier bezoek wilt ontvangen  maar het gros vindt het geen optie." Ook is landelijk besloten dat kinderen tot vier jaar mee mogen op bezoek. Anouk: "Daar moeten ze eerst heel goed over nadenken. Een kind ouder dan vier jaar heeft dus geen recht op papa? Juist die kinderen hebben dat het meest nodig."

Ze is van mening dat zorg voor gevangenen weinig prioriteit heeft in ons land. "Na deze crisis ben ik wel tot de ontdekking gekomen dat onder andere gevangenenzorg onderaan de maatschappelijke ladder staat. Voor onze regering en de economie kosten deze mensen alleen maar geld en voegen niets toe aan de maatschappij", zegt ze betreurt. "Ik ben leidinggevende in de gehandicapten zorg en zelfs daar is gewoon bezoek weer toegestaan  met alle voorzorgsmaatregelen. Dat is toch krom?"

De gevangenis heeft niet gereageerd op de kritiek van bezoekers en bewoners. Gedetineerden zullen de petitie binnenkort indienen bij de directie, om te voorkomen dat ze hun geliefden niet in de armen mogen sluiten. 

 

*De naam in dit artikel is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.