Zutphen haalt opgelucht adem: de kermis staat nu echt op de markt

Zutphen haalt opgelucht adem: de kermis staat nu echt op de markt

Het was een lange weg! Maar nu is het eindelijk zover. De kermis staat ‘gewoon’ weer op de Zutphense markten. Voor veel inwoners een opluchting. 

“Ik ben blij dat dit feest gewoon kan doorgaan”, vertelt de Zutphense Karin. Ze woont op steenworpafstand van de kermis. “Dit hoort er gewoon bij! Het is een binnenstad. Wees blij dat hier geen trams en bierfietsen rijden”, lacht ze. Haar buurman Koos sluit zich daarbij aan: “Het is wel geinig zo’n kermis. En ach, het is ook zo weer voorbij. Waar maken we ons druk om.”

Lange strijd

Kermisexploitant Ida Oostenenk-Maas stond voorop in de strijd. Echter geeft ze zelf de eer aan de SP en Burgerbelang. “Wij durven met zekerheid te zeggen zonder deze twee partijen was er geen kermis meer geweest”, vertelt ze. Ze gaat volop genieten van de kermisweek in de stad. “Iedereen kan weer genieten van een heerlijke suikerspin, nougat, oliebol of rondjes in de attracties”, zegt ze trots.”

Lees verder onder de foto... 

Een hand vol inwoners van de binnenstad en ondernemers wilde de kermis verplaatsen. Eén van die ondernemers is Remy Koppel, van café Camelot. Hij wilde de kermis verdelen over de IJsselkade en de binnenstad, zodat de grote attracties niet voor de deur van hem en zijn buren staan. “We wilden dat er meer ruimte voor horeca zou ontstaan en dat de kermis breder opgezet zou worden”, legde hij eerder uit. “Ik praat als de horeca in het algemeen: het gaat vooral om ruimte voor elkaar creëren. Tijden veranderen, en de binnenstad ook. Dus we moeten een oplossing zoeken.” Die oplossing is er uiteindelijk gekomen! De kermis blijft namelijk gewoon op de plek waar deze altijd al stond, heeft de gemeenteraad besloten. 

Raadsbesluit

Op 8 juli werd besloten dat de kermis mag blijven. Onder andere de SP diende een ademend in, die unaniem werd aangenomen. “We zijn ontzettend blij dat we dit als raad voor elkaar hebben gekregen”, zei Ingrid Timmer (D66) toen. “Als college hebben we gewerkt aan een voorstel om het te verplaatsen. We waren ook overtuigd van de argumenten daaronder. Maar goed, de gemeenteraad heeft wat anders besloten”, vertelde wethouder Annelies de Jonge nadat het besluit genomen werd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.