BLM-protest in Zutphen: 'In de supermarkt houden ze me altijd in de gaten'

BLM-protest in Zutphen: 'In de supermarkt houden ze me altijd in de gaten'

Het Black Lives Matters-protest in Zutphen is vrijdagmiddag soepel verlopen. Volgens de organisatoren hebben ze hun punt goed duidelijk kunnen maken. 

Lees verder onder de video...

Ruim 250 mensen kwamen naar het parkeerterrein achter de Hanzehal. Er werden mondkapjes gedragen en iedereen hield netjes 1,5 meter afstand. Er werden toespraken gehouden en er was muziek. Dat allemaal om duidelijk te maken dat ook in Zutphen racisme een probleem is.

Het speelt hier ook

"Er is een vrouw die ik in de bus zie, die altijd zegt dat ik er niet in mag. Ook word ik gelijk achtervolgd in de winkels. Als ik zeg dat ik netjes alles betaal blijven ze me achtervolgen", legt organisator Rugiatu Fofanah (18) uit. Ze is van mening dat een demonstratie zoals dit nut heeft. "Ik denk dat het werkt. Veel mensen in Zutphen weten niet dat racisme ook in Zutphen speelt." 

Over de hele wereld zijn al protesten geweest. Loopt Zutphen dan niet achter de feiten aan? "Ik denk het niet. Er zijn nog protesten gepland, dus ik denk dat we goed op tijd zijn", beklemtoont mede-organisator Nasra Camur (16). 

De demonstratie zou eerst op de IJsselkade zijn, maar dat mocht niet van de gemeente. Daarom is het verplaatst naar het parkeerterrein. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.