Beste Tryfena
Mart de Ridder (tweede van rechts).

Beste Tryfena

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Hallo Tryfena. Ik las je column ‘beste klimaatspijbelaar’ en mijn handen begonnen flink te jeuken. Daarom kon ik het niet laten om te reageren.

Wat fantastisch dat je zo’n positief stuk schrijft over de duizenden jongeren die vanuit het hele land naar Den Haag reisden om echte verandering af te dwingen. Ikzelf was er ook, en ik kreeg er als jong iemand veel energie van. Meer dan van een raadsavond in de Zutphense politiek. Je column begon met een vraag. ‘weet je echt wat je kan doen om de uitstoot van vervuilde lucht te reduceren.’ Ik wil u ook een vraag stellen. Wie is volgens u de beste klimaatspijbelaar?

Deze vraag heb ik ook aan wat jongeren gesteld. Ik raakte tijdens de mars in gesprek met een groep scholieren uit Utrecht. En stelde ze de vraag waarom ze waren gekomen. “Ja ik ben al zeer bewust bezig, maar de politiek steekt zijn kop in het zand.” Zei een jongen, met een ‘Shell no’ bord in zijn handen. U vergeet misschien dat dit 15.000 middelbare schoolleerlingen waren. Zij hebben geen auto ter beschikking, en de treinen puilden uit die ochtend. Deze jongeren zijn zich al zeer bewust van hun voetdruk. Maar de beste klimaatspijbelaar was die dag niet aanwezig. Die ontspringen namelijk mooi de dans.

"Kan u aan mij uitleggen dat dit kabinet ervoor kiest om multinationals en grote bedrijven, verantwoordelijk voor 80% van de vervuiling in Nederland, vrijuit gaan."

Mensen denken dat het klimaatprobleem via individualisme opgelost kan worden. U zegt het zelf: ‘je gaat op vakantie, eet een keer een hamburger en je hebt een mobieltje. Wat doe jij?’  Wat zij doen is opstaan, opstaan tegen een systeem wat vervuilers een hand boven het hoofd houdt. En tegen mensen zegt  ‘als jij maar minder lang onder de douche staat, en minder vlees eet, dan komt het wel goed.’

U bent daar deel van. Kan u aan mij uitleggen dat dit kabinet ervoor kiest om multinationals en grote bedrijven, verantwoordelijk voor 80% van de vervuiling in Nederland, vrijuit gaan? Het systeem moet aangepakt worden, niet de individuen in het systeem. Want zolang deze vervuilers niet hun deel meebetalen, zal het probleem nooit opgelost worden. Natuurlijk is het tof dat mensen hun levensstijl veranderen, maar met goodwill gaan wij er niet komen. 

En daarom begon het mij zo te jeuken. U ziet de grootste klimaatmars in de Nederlandse geschiedenis als een hypocrisie, en door deze stoere klimaatspijbelaars zo aan te vallen steunt u de grootste klimaatspijbelaars van Nederland. De grootvervuilers als Shell en Unilever die baat hebben bij uw retoriek. Hopelijk kunnen deze stoere jongeren wel op uw steun rekenen de komende weken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.