Rottige Perenpachtkevertjes
Tryfena van Huenen-Notten.

Rottige Perenpachtkevertjes

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Een 9 mm grote koperkleurig kevertje heeft een compleet Gelders kunstwerk aan gort gevreten. Het kleine beestje schijnt een heuse veelvraat te zijn. De larven vreten zigzag gangen onder de barst van de boom en dan, na twee jaar verpoppen de larven waarna de kevers zich een weg naar buiten vreten en dan krijgt de boom een d vormig gat in zijn barst, de plek waar de kever dus uitvliegt.

Niet iedereen was enthousiast over het witte lint, een lange rij scheef geplaatste bomen, wat eigenlijk een kunst werk is, dat in opdracht van de provincie Gelderland is geplaatst. Heel veel mensen vonden het echt zonde van het geld, en natuurlijk de opmerkingen dat het geld naar de voedselbank had moeten gaan. Nou ja, oke, op zich niks mis met het helpen van mensen die het wat minder hebben, maar om nu steeds daar naar toe te verwijzen zodra je zelf iets niet mooi of leuk vindt, dat is ook wel erg eenzijdig.

"Sommige mensen waren juist wel heel blij met het witte lint"

Sommige mensen waren juist wel heel blij met het witte lint. Hoewel het dan wel veel geld heeft gekost, ze konden de charme van een lange rij bomen wel zien. De lange lint bomen heeft het toch wel zwaar te verduren gehad. Eerst de weerstand die het kreeg, daarna de storm en nu het kleine rotkevertje dat zoveel schade heeft aangericht dat het lint naar alle waarschijnlijkheid alweer gaat verdwijnen.

Best wel een beetje zuur als je nadenkt dat dit kevertje waarschijnlijk al in de bomen zat toen deze werden geplaatst. Het witte lint was dus vanaf dag 1 niet een levensvatbaar kunstwerk, omdat die kleine rot kevertjes er al in woonden.

Ik vond het wel een mooi gezicht, al vroeg ik mij wel af hoe slim het was om bomen scheef te laten groeien. Zelf dacht ik dat deze bomen hierdoor erg kwetsbaar zouden zijn voor de elementen van de natuur. Maar ik had niet verwacht dat deze 9 mm grote kevertjes de wind voor zouden zijn. De kleine veelvraten hebben al 500 bomen kapot gevreten. Wel jammer dat het weer gaat verdwijnen, ik ben benieuwd wat ze nu weer gaan bedenken om geld aan uit te geven. De spaarpot voor kunstprojecten zal bij de provincie en bij onze gemeente inmiddels wel leeg zijn. Ze kunnen misschien bloemzaad uitstrooien, dat vinden de imkers ook leuk, de bijen hebben het moeilijk, dus genieten wij van een goedkopere oplossing van gekleurde bloemen, en hebben de bijen en ook vlinders genoeg nectar. Of is dit nu weer mij?

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.