Belevingsvlucht
Joop Hekkelman.

Belevingsvlucht

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Over het aanpalende dorp Eefde is enkele jaren geleden een boek uitgekomen met de titel ‘Een verknipt dorp’. Toepasselijke naam als je bedenkt dat de dorpsgemeenschap wordt gescheiden door waterwegen, enkele spoorlijnen en de druk bereden N348.

Voor die laatste is een andere route bedacht zodat het dorp er tegenwoordig relatief rustig bij ligt. Het kostte uiteindelijk een halve eeuw debatteren en vele onderzoeken eer het dorp Eefde werd verlost van een onmiskenbaar onveilige en geluidsoverlast veroorzakende verkeerssituatie. 

Nu het grondprobleem is opgelost (en deels verplaatst) komt het nieuwe gevaar van boven. Er is veel discussie geweest over de aanvliegroutes van en naar Lelystad. Boven ons hoofd wordt daarbij ook nog eens een ‘wachtruimte‘ gecreeërd. De betekenis, van vliegverkeer op beperkte hoogte, voor de omgeving wordt getest met een ‘Beleveningvlucht’. Woensdagmiddag 30 mei, zo is luidruchtig aangkondigd, komt een Boeing op reële hoogte over vliegen. Wij, de bewoners onder het lijntje dat op een kaart is getekend, kunnen zelf waarnemen hoeveel overlast er op ons afkomt.

"Er staat een klachtenlijn open voor het geval de trommelvliezen overspannen raken"

Er staat een klachtenlijn open voor het geval de trommelvliezen overspannen raken. Opmerkelijke feiten de dagen voor 30 mei: elke dag kwam een toestel over op een hoogte, of beter gezegd een laagte, die ik niet eerder heb gezien. Ik vraag me af of dit toeval was of een test van de klachtenlijn. Zij schoven met veel lawaai over ons heen. De kleuren en de logo’s op de romp waren zichtbaar met het blote oog. 

Dan wordt het woensdagmiddag. Tijdig posteer ik me achter het huis in een luie stoel om mijn eigen waarneming te doen. Twee uren later dan verwacht komt de aangekondigde Boeing overvliegen, duidelijk hoorbaar en hoger dan die van twee dagen eerder. Je weet dus nooit precies wanneer zo’n ding je gaat storen. Beleving is heel persoonlijk. De één zal zijn schouders ophalen waar een ander angstvisioenen krijgt. Eén zo’n vliegtuig op een dag is te pruimen. Twaalf per etmaal is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Als over een jaar vier de hel echt losbrandt is herrie een constante factor geworden, waar we niet meer vanaf komen. In Eefde weten ze dat het wel vijftig jaar kan duren om zo’n situatie te veranderen. 

Mensen willen voor een paar tientjes hun verre vakantiebestemming bereiken en half Nederland lijdt onder de terreur die zij daarmee veroorzaken. Handelsnatie als we zijn verkopen we alles omwille van economische groei, zelfs ons eigen welbevinden. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.