Andere kant van de Veluwe
Joop Hekkelman.

Andere kant van de Veluwe

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Vorige week donderdag was Özkan Akyol (Eus) de tafelheer bij De Wereld Draait Door. In zijn openingswoord raakte hij een open wond. Wat mij betreft althans. Hij had het erover dat een groot deel van de Nederlanders zich niet kan vinden in de programma’s die op de grachtengordel worden gemaakt. Hij bedoelde het breder: In de Randstad. 

Mensen in de rest van het land verstaan wel wat er gezegd wordt maar hebben geen gevoel bij de boodschap die wordt gebracht. Het verhaal is niet van hen, er is afstand, betoogde hij. Geldt dat ook voor Zutphenaren en Lochemers? Voor mij in elk geval wel. 

"De hele mediawereld wordt vanuit West-Nederland gedirigeerd"

Hij pleitte ervoor om meer mensen van buiten de Randstad aan talkshowtafels te vragen. Je zag Matthijs wat ongemakkelijk kijken, zo van: ”Wat doen wij nou verkeerd!” Nou, niet per se jij Matthijs. De hele mediawereld wordt vanuit West-Nederland gedirigeerd en daarbij is het zicht op Overig-Nederland nogal troebel. Zo wordt dat ervaren.

Eus sprak over een 'media kloof', hij deed dat in voorzichtige bewoordingen. Het is namelijk al uit de hand gelopen. De Groningse aardbevingen werden interessant toen de minister erdoor in de gevarenzone raakte en een bekende cabaretier uit het westen van het land zich ermee ging bemoeien. De inwoners van het Drentse Oranje werden pas serieus genomen toen de staatssecretaris iemand 'bijna' aanreed.  Allemaal media-aandacht om de verkeerde redenen. 

Bij Pauw werd destijds de Zwarte Cross besproken, het beste festival van Europa. Er zaten uitsluitend artiesten van die zogenaamde ‘grachtengordel’ aan tafel. De succesvolle Achterhoekse organisatoren waren blijkbaar niet interessant genoeg. Jeroen wist niet waar de Achterhoek ligt en vond dat hij daar lacherig over kon doen. Die vertoning gaf precies aan waar de kloof zit. Hoe gaan zij om met gratis adviezen en signalen uit het Zuiden, Oosten en Noorden? Mediamensen zijn er doorgaans trots op de luis in de pels te zijn bij politieke en maatschappelijk discussies.  

Een paar dagen na de uitzending heb ik nog even de site van DWWD bezocht om het betoog van Eus terug te kijken. Van alle onderwerpen in die uitzending stond een afzonderlijk stukje klaar, niet van de opmerkingen over de vergeten landgenoten in medialand. Over het belangwekkendste onderwerp in de uitzending van 30 november wordt blijkbaar het liefst gezwegen. De andere kant van de Veluwe is nog steeds heel ver weg.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.