Zutphen past PFAS-norm aan om grond verplaatsen weer mogelijk te maken

Zutphen past PFAS-norm aan om grond verplaatsen weer mogelijk te maken

De gemeente Zutphen heeft de PFAS-norm voor landbouw- en natuurgrond aangepast. Hierdoor is het verplaatsen van dit soort grond in het buitengebied van de gemeente weer mogelijk.

Eerder dit jaar stelde het ministerie een nieuwe landelijke norm vast. Dit gebeurde nadat duidelijk werd dat de chemische stof veel meer in het milieu voorkomt dan aanvankelijk werd gedacht. De provincie heeft nu samen met gemeenten en omgevingsdiensten een nieuwe norm vastgesteld voor landbouw- en natuurgrond. De gemeente Zutphen heeft ervoor gekozen om dit over te nemen. Hoe de situatie in Zutphen is, is nog onbekend volgens de gemeente.

Advertentie

Stagnatie

Sinds oktober moet alle grond die wordt verplaatst eerst worden onderzocht op PFAS. "Dit betekent dat de grond die vrijkomt uit een (bouw)werk vrijwel nergens meer kan worden toegepast. Er wordt namelijk niet voldaan aan de strenge bepalingsgrens. Dit heeft tot gevolg dat grond- en bouwwerkzaamheden stagneren." aldus de gemeente.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen. Deze stoffen komen voor in veel producten waaronder verf, pannen maar ook kleding en cosmetica. Echter zijn ze wel slecht voor het milieu. De afgelopen jaren is er veel onderzoek naar PFAS gedaan. Het ministerie komt later dit jaar met nieuwe normen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.