Zutphense mantelzorgers krijgen minder geld. Maar hoe zit dat in de rest van de gemeenten?

Zutphense mantelzorgers krijgen minder geld. Maar hoe zit dat in de rest van de gemeenten?

Een tijd geleden kwam in het nieuws dat mantelzorgers een lagere financiële waardering krijgen. Maar eigenlijk mogen ze blij wezen dat we überhaupt iets krijgen. Want dat is lang niet altijd het geval, blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL. 

In veel gemeenten in Nederland krijgen mantelzorgers deze week een individuele waardering in geld, bonnen of een attentie. Maar voor mantelzorgers in 78 van de in totaal 355 gemeenten is de directe mantelzorgwaardering onvindbaar of zelfs afgeschaft. 

Advertentie

Dit jaar brengt MantelzorgNL voor het eerst de mantelzorgwaardering van alle gemeenten in beeld. Hieruit wordt duidelijk hoe verschillend gemeenten omgaan met mantelzorgers. Van de individuele waarderingen die worden uitgereikt is het overgrote deel in de vorm van een geldbedrag (46%), variërend van €20,- tot een uitschieter met €300,-, of een cadeaubon of pas (48%). Een veel kleiner deel (6%) krijgt hooguit een attentie in de vorm van een bloemetje, verwenpakket of klein presentje.

In de regio

In Zutphen krijgen mantelzorgers een vergoeding van 65 euro. Voorheen was dit 125 euro, maar dat bedrag is gehalveerd. In Brummen is volgens MantelzorgNL de vergoeding afgeschaft. In gemeente zoals Voorst, Doetinchem en Oost-Gelre krijgen mantelzorgers tegoedbonnen. In Bronckhorst en Lochem krijgen ze wel geld, namelijk 100 euro per jaar.  

De financiële waarde van de mantelzorgwaardering is zeer wisselend. Uit eerder onderzoek blijkt dat mantelzorgers het liefst individueel gewaardeerd worden, en het liefst met een geldbedrag. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL: "Voor veel mantelzorgers is de waardering belangrijk als erkenning van hun inzet. De grote verschillen tussen gemeenten helpen niet om je erkend te voelen. Het gebrek aan normering leidt tot onvrede onder die mensen die zorgen voor een kwetsbare naaste."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.