Aantal gebouwen in Zutphen dat wordt omgevormd tot woning neemt toe
Foto ter illustratie.

Aantal gebouwen in Zutphen dat wordt omgevormd tot woning neemt toe

Het aantal gebouwen dat wordt omgebouwd tot een woning neemt toe in de gemeente Zutphen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Waar in 2016 slechts 5 woningen ontstonden uit gebouwen met een andere bestemming, gebeurde dat vorig jaar 15 keer. Het gaat om gebouwen die eerst een andere functie hadden, bijvoorbeeld een winkel of een bedrijfsbestemming. Door een transformatie is zo'n gebouw nu geschikt als een woning.

Advertentie

Vanaf 2012 nam het aantal transformaties binnen de gemeente Zutphen juist af, met uitzondering van 2015. Toen werden er maar liefst 55 woningen toegevoegd aan de zogenoemde woningvoorraad, als resultaat van transformaties.

Klein en jong

Uit het onderzoek blijkt dat er voor het grootste deel relatief kleine woningen ontstaan vanuit de transformaties. Bij 48 procent van de gevallen in Gelderland gaat het om een nieuwe woonruimte tussen de 15 en 50 vierkante meter. 

Vanzelfsprekend wonen er voorral eenpersoonsgezinnen in de ontstane woningen. Een meerderheid van de groep is tussen de 18 en 27 jaar oud. Slechts een klein deel is boven de 67 jaar. De meeste woningen worden verhuurd door een commerciële partij.

In de buurgemeenten vonden minder transformaties plaats. In Brummen en Lochem stond de teller op nul. In Bronckhorst vonden er vijf plaats.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.