Zorgorganisatie Sutfene bezuinigt thuiszorg weg

Zorgorganisatie Sutfene bezuinigt thuiszorg weg

Sutfene gaat stoppen met het aanbieden van thuiszorg. Dat hebben ze patiënten laten weten per brief, bevestigt de zorgorganisatie. De reden hiervoor is dat dit bedrijfsonderdeel al jaren verlieslatend is.

Sutfene is een grote speler in de thuiszorg in Lochem en Zutphen. Naar verluid hebben ze veel patiënten waar geregeld iemand langs moet komen. “Hier schrik ik echt van. Alles zit natuurlijk vol, dus hoe komen we aan een nieuwe mensen die thuiszorg kunnen bieden aan mijn moeder”, zegt Mariska. Haar 84-jarige moeder uit Zutphen krijgt dagelijks thuiszorg. 

Advertentie

Ben van Gent, de bestuurder van Sutfene: “Thuiszorg vindt Sutfene heel belangrijk. Echter er moet nu jaarlijks heel veel geld bij. Dat gaat uiteindelijk ten koste van cliënten die bij ons wonen en zorg ontvangen. Dat is maatschappelijk gezien niet acceptabel, zorgverzekeraars kunnen blijkbaar hun tarieven niet voldoende ophogen, dus moeten we stoppen.” 

Verlies

Van Gent geeft aan dat de financiële resultaten in de thuiszorg in het eerste half jaar van 2019 fors verbeterd hadden moeten zijn, en de hoeveelheid cliënten gestegen. Tijdens het peilmoment in juli waren beide niet verbeterd, eerder verslechterd. Het verlies op de thuiszorgtak gaat in 2019 oplopen tot minstens € 500.000 en misschien nog meer. Alle honderd thuiszorgmedewerkers krijgen een andere passende functie aangeboden binnen Sutfene.” De oorzaak van het verlies is onder andere het feit dat Sutfene bij de zorgverzekeraars in de afgelopen jaren de zorgtarieven niet voldoende omhoog kreeg, en dat de thuiszorg daarnaast te weinig schaalgrootte heeft.

Medewerkers

Een thuiszorgmedewerker van Sutfene: “Er zijn veel mensen enkel in dienst voor thuiszorg. Dus er gaan koppen rollen." De directeur zegt dat dit niet zo is: “Een besluit om de thuiszorg te stoppen valt iedereen zwaar. Sutfene heeft de thuiszorg met passie aangeboden, en we hebben jaren geknokt om dit onderdeel gezond te maken. Maar soms moet een hard besluit vallen, ook als het voor cliënten en voor medewerkers zwaar zal vallen. Cliënten hechten zich logischerwijze aan hun verpleegkundigen en verzorgenden. Die band verbreken is pijnlijk. We gaan er alles aan doen om zowel onze cliënten als onze medewerkers eengoede nieuwe plek te bieden.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.