Maatregelen tegen fietsongelukken op Zutphense Overwelving op komst

Maatregelen tegen fietsongelukken op Zutphense Overwelving op komst

Sinds de renovatie van de Overwelving in Zutphen ging het al tien keer mis. Fietsers, vooral 65+'ers, vallen door de stoeprand. De gemeente Zutphen onderneemt nu opnieuw actie.

De stoeprand, door de gemeente een 'verhoogde natuurstenen rand' genoemd, is al eerder verlaagd. De rand heeft vrijwel dezelfde kleur als de stenen op de rijbaan waardoor deze slecht te zien is. Het hoogteverschil is nu nog slechts enkele centimeters, maar toch blijft het een risico.

Advertentie

Bewegingsvrijheid

Uit een inventarisatie van de gemeente blijkt het in enkele jaren tien keer mis te zijn gegaan. Daarbij was drie keer sprake van letsel. De oorzaak was telkens de hogere stenen rand.

De gemeente legt uit wat er misgaat: "De indruk bestaat dat de oudere fietser hierdoor denkt dat er meer bewegingsvrijheid is dan er daadwerkelijk fysiek aanwezig is. Met als gevolg dat bij een geringe afwijking van de rijrichting de fietsers tegen de lage band komen en vallen."

De gemeente gaat nu roestvrijstalen 'paddestoelen' of punaises aanbrengen op de nastuursteenband. Daardoor moet de zichtbaarheid vergroot worden. De aanpassing kost ruim 3.000 euro.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.