Vandersteen ziet ‘nieuw’ stadslied voor Zutphen niet als aanval

Vandersteen ziet ‘nieuw’ stadslied voor Zutphen niet als aanval

Al zes jaar lang klinkt ‘welkom thuis’ geregeld door de speakers in Zutphen. Het is hét stadslied dat gemaakt is voor Zutphen, door Vandersteen. Maar nu is er ineens een nieuwe. Ziet de band dit als een aanval? 

Het nieuwe lied heeft geen mooie warme naam, zoals dat van de Zutphense band. Nee, deze heet ‘Stadslied Zutphen’ en is van Merel Hubatka. Momenteel is zij onder andere Stadsdichter. “Hoe meer muziek hoe beter”, zegt Hubatka zelf over het nieuwe lied. Of het nu een strijdt wordt tussen de twee nummers? “Dan is dit een ode aan Zutphen. Misschien kan het je dan toch bekoren”, zegt ze. 

Andere smaak

Vandersteen is al een tijdje niet meer bij elkaar. Maar toch werd het nieuwe stadslied al snel in de groepsapp met alle voormalig bandleden gegooid. Of ze het mooi vinden? Voormalig frontman Hans Boersbroek: “Muzieksmaken verschillen! Ze heeft duidelijk een hele andere smaak dan ik.” En hij vindt het ook totaal iets anders dan wat zij in hun hoofd hadden als stadslied: “Wij hebben gekozen voor een ‘hier aan de kust’-achtig nummer van Bløf! Dat verdiende de stad en past bij de stad.”

"We zouden bijvoorbeeld elk jaar een stads-troebadoer kunnen uitroepen"
Hans Boersbroek

Als een aanval zien ze het echter niet! “Of er maar één stadslied moet zijn? Dat weet ik niet. We zouden bijvoorbeeld elk jaar een stads-troebadoer kunnen uitroepen. Dat doet Deventer ook. Maar voor nu weet ik niet wat het beste is.” 

Competitie

Het stadslied van de band kwam voort uit een competitie die toen gehouden werd in de stad. Er werden vele liedjes gemaakt en dit werd het resultaat. “Er zijn dus al een hoop stadslieden. Deze is echter toen verkozen tot degene waarmee Zutphen naar buiten zou komen.” Grappig detail: “Toen wij ‘m uitbrachten was het op dezelfde dag als het koningslied! En dat vond iedereen lelijk, dus ging iedereen roepen dat Zutphen iets beters heeft.”

Boersbroek blijft oppervlakkig van het nummer van Hubatka. “Ik dat er mensen zijn die het hartstikke leuk vinden. En het is vooral mooi dat het steeds een terugkerend onderwerp is! Het is grappig dat het stadslied weer onder de aandacht komt.” 

Geef je mening! Wat is volgens jou hét stadslied? 

Welk stadslied moet volgens jou het officiële stadslied van Zutphen zijn? Laat het weten via [email protected].

Het stadslied van Vandersteen...

Het stadslied van Merel Hubatka...

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.