Het is een feit. Warnsvelds hitterecord sneuvelt na 75 jaar

Het is een feit. Warnsvelds hitterecord sneuvelt na 75 jaar

Het hitterecord uit Warnsveld, stammend uit 1944, is gesneuveld. Het KNMI constateerde woensdag vlak voor 15.00 uur een nieuw Nederlands hitterecord.

In 1944 bereikte de thermometer huisarts Jan Thate, welke officiële metingen bijhield, in Warnsveld 38,6 graden. Bijna 75 jaar lang kwam geen enkel officieel meetpunt boven die temperatuur, tot vandaag. Er werd al verwacht dat het hitterecord zou sneuvelen deze week, maar eigenlijk pas morgen. Bij een meetstation in Gilze-Rijen werd 38,8 graden gemeten.

Lees verder onder de Tweet...

Feestje

Op 23 augustus 1944 constateerde Thate de bijzonder hoge temperatuur. Over een maand zou het record 75 jaar bestaan, maar dat heeft het warmterecord dus niet gehaald. Reden voor een feestje dus, maar wel een feestje met een randje, blijkt nu.

Want annuleren gaat niet. "Dat gaat zeker door", zei Klaas Jellema, betrokkene bij de tentoonstelling over Thate, eerder tegen Omroep Gelderland. 23 augutus wordt er een plaquette onthuld op de plek waar de meting plaatsvond en zijn er kinderactiviteiten in het plantsoen wat al eerder vernoemd werd naar Jan Thate. Henk Thate, de 82-jarige zoon van de huisarts, heeft er vrede mee dat het record sneuvelt. "Als het gebeurt, dan gebeurt het. Daar kunnen we toch niks aan veranderen", zei hij tegen de omroep.

Met het verbreken van het record komt er een einde aan de spannende momenten. Wellicht krijgen ze dat nu in Gilze-Rijen, maar dat record is nog maar jong.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.