IrisZorg, Jellinek en Tactus niet te spreken over drankspelletjes Café Pico

IrisZorg, Jellinek en Tactus niet te spreken over drankspelletjes Café Pico

Verslavingszorginstellingen Iriszorg, Jellinek en Tactus zijn niet te spreken over de drankspelletjes die georganiseerd worden in het Zutphense café Pico. Deze kwamen in het nieuws nadat een bezoeker de zaak uitgezet werd omdat hij moest overgeven door dit drankspelletje. 

Geregeld worden er spelletjes in Pico georganiseerd. Eén van die spelletjes is dat aanwezige groepen een drankje op een briefje kunnen schrijven, en van alle opgeschreven drankjes wordt een gecombineerd shotje gemaakt. Iets wat volgens de instellingen niet heel verstandig is. 

Niet verantwoord

“Dit soort acties passen niet bij verantwoord alcoholgebruik”, vertelt een woordvoerder van Tactus, de organisatie met een locatie in Zutphen. Of je ook echt sneller dronken wordt van dit soort shotjes is niet helemaal duidelijk: “Objectief beschouwd word je niet sneller dronken als je allerlei drankjes door elkaar zou drinken. Je wordt dronken van de totale hoeveelheid pure alcohol die in ieder alcoholhoudend drankje zit.”

"Er is wel sprake van een individuele reactie op diverse soorten alcohol"
woordvoerder Tactus

Hoe reageert je lichaam dan wel op alcohol? De zegsvrouw: “Er is wel sprake van een individuele reactie op diverse soorten alcohol. Hoe een lichaam reageert op verschillende soorten alcoholhoudende dranken is niet precies bekend. Zo kan de een beter tegen bier dan tegen sherry bij voorbeeld. Ook een woordvoerder van IrisZorg reageert: "Vanuit gezondheidsperspectief is het doen van drankspelletjes met als doel zo veel mogelijk te drinken absoluut niet aan te raden."

"...dit kan mensen stimuleren om veel meer te drinken dan ze van plan waren"
woordvoerder Jellinek

Ook Jellinek, die naast verslavingszorg ook online een groot platform heeft, is verbaast over het verhaal. "Het is niet wenselijk als een horeca gelegenheid evenementen organiseert die gericht zijn op het drinken van zoveel mogelijk alcohol. Uiteraard hoort alcohol drinken een beetje bij het uitgaan in een kroeg. Maar dit kan mensen stimuleren om veel meer te drinken dan ze van plan waren. Dit zorgt voor een groter risico op schadelijke of gevaarlijke gevolgen", legt een woordvoerder uit. 

Rare handhaving

Na aanleiding van het nieuwsbericht over de 'kotsregel' hebben nog veel meer bezoekers zich gemeld bij deze nieuwswebsite. Ook zij gaven aan de zaak uitgezet te zijn om een soortgelijke reken. Vanuit het café zelf gaf Oscar Wesselink eerder al niet op de kritieken te willen reageren. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.