Dode en zieke vogels: waarschijnlijk botulisme in Zutphen

Dode en zieke vogels: waarschijnlijk botulisme in Zutphen

In de wijk Leesten in Zutphen zijn de afgelopen dagen dode en zieke watervogels aangetroffen. De watervogels zijn zeer waarschijnlijk door botulisme omgekomen of ziek geworden. Iedereen wordt aangeraden om elk contact met het water te vermijden. Dit geldt ook voor huisdieren. Het waterschap plaatst waarschuwingsborden.

Omdat dode dieren opnieuw een bron voor verdere besmetting vormen, moeten deze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Dit gebeurt volgens speciale voorschriften. Treft u dode watervogels aan, meld dit dan bij het waterschap via telefoonnummer 0314-369369. Ruim de dieren niet zelf op. Houd ook huisdieren weg bij eventuele dode dieren. Watervogels verblijven niet op een plek maar zwemmen en vliegen. We vragen mensen in de Zuidwijken en Bronsbergen ook alert te zijn en dode of zieke watervogels bij ons te melden.

Lees verder onder de foto...

Een verzwakt diertje.

Onderzoek

Er zijn watervogels naar een laboratorium in Lelystad gestuurd om te onderzoeken of het inderdaad om Botulisme gaat en om welk type. Dit onderzoek duurt ongeveer 2 weken. Vanwege de sterke verdenking zijn wel alvast borden geplaatst.

Botulisme

Botulisme komt vooral bij hogere (water)temperaturen voor. De botulisme bacterie scheidt bij hoge temperaturen giftige stoffen af, die verlammend kunnen werken. Er zijn in totaal zeven verschillende typen botulisme. Mensen zijn gevoelig voor vier typen botulisme. Daarbij kunnen verschillende symptomen optreden, variërend van misselijkheid, vermoeidheid, buikklachten en slappe arm- en beenspieren, tot dubbel of wazig zien. Er treedt in de regel geen koorts op. Wanneer u denkt dat u besmet bent geraakt met botulisme neem dan contact op met uw huisarts of in het geval van huisdieren met de dierenarts.

De borden hangen op veel plekken.
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.