Het is warm! Laat je hond niet in de auto, wat deze Zutphenaar wel deed
Een hond in Zutphen, nadat een voorbijganger het raam naar beneden duwde.

Het is warm! Laat je hond niet in de auto, wat deze Zutphenaar wel deed

Er komt een hittegolf aan! En dat betekent dat je goed op jezelf moet letten, maar ook erg op je hond. Laat hem of haar absoluut niet in de auto. 

De politie waarschuwt opnieuw hondenbezitters dat de temperatuur in de auto wel 50 graden kan worden als het buiten 20 graden is. Een Zutphenaar deed dat even geleden, toen het ook zo warm was, wel. 

"Ik kon haar niet aan haar verstand brengen dat zoiets niet kan met dit warme weer"
Zutphenaar Leon

Zutphenaar Leon liep door een straat toen hij een hondje in de auto zag zitten. Wat met deze temperaturen erg gevaarlijk is! Met behulp van zijn zoontje heeft hij het raampje verder naar beneden kunnen krijgen. Deze stond eerst maar een heel klein stukje open. 

Hij liet het er niet bij zitten, en bleef bij de auto totdat de hondenbezitter terug kwam. “Toen ik haar aansprak reageerde zij heel nonchalant, want ze had in haar beleving prima gehandeld”, legt hij uit. Hij gaat verder: “Ik kon haar niet aan haar verstand brengen dat zoiets niet kan met dit warme weer. Mevrouw lachte het weg en vond dat ik mij zo niet moest aanstellen.” 

Overlijden

Experts en hulpdiensten vinden echter dat de vrouw de hond niet in de auto had moeten laten zitten! Omdat het echt een stuk heter kan worden dan we denken. Ook kunnen honden niet zweten, en daarom zijn ze snel oververhit. De Dierenbescherming roept mensen op om een ruit in te slaan als daarmee een hond uit een bloedhete auto gered kan worden. Volgens directeur Frank Dales van de Dierenbescherming gebeurt het vrijwel elk weekeinde dat baasjes hun hond achterlaten in de brandende zon. Een dier kan met deze temperaturen in een geparkeerde auto binnen 15 minuten overlijden.

  • Wat als je een hond aantreft in een bloedhete auto? 112 Oost Gelderland zet wat tips voor je op een rij: 
  • Controleer of de auto is afgesloten en- of ramen openstaan.
  • Kijk goed naar de hond. Reageert hij of zij nog? Bel dan met 0900 8844 of 144.
  • Reageert de hond niet of nauwelijks en heeft het moeite met ademhalen? Bel dan direct 112 en volg verdere instructies op.
  • Indien de hond oververhit is geraakt, is het belangrijk om de hond zo snel mogelijk af te koelen. Breng de hond naar een koele omgeving en koel de hond af. Dit doet u moet koude doeken op de buik en onder de voetzolen.

Raam inslaan

Mocht je, nog voor er 112 gebeld is, al een hond uit een hete auto hebben gehaald en daarbij een ruit te hebben ingeslagen? Dan zal de toegebrachte schade op de eigenaar de auto worden verhaald.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.