Slachtoffer van een misdrijf? In Oost-Nederland mag je zelf onderzoek gaan doen

Slachtoffer van een misdrijf? In Oost-Nederland mag je zelf onderzoek gaan doen

Als je slachtoffer bent geworden van een misdrijf, mag je vanaf zaterdag zelf onderzoek doen. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) lanceren op 1 juni een app waarmee burgers zelf onderzoek kunnen doen als zij slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Het gaat in eerste instantie om een proef in vier eenheden, voor mensen die zijn bestolen.

Met de app kunnen zij onder meer een getuigeninterview afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn, foto’s toevoegen van bewijsstukken, buurtonderzoek uitvoeren en online onderzoek verrichten. Het gaat om handelingen die iedere burger mag verrichten. "We zien dat burgers dergelijke handelingen nu ook verrichten. Het helpt als ze dat op een wijze doen waardoor wij de opbrengst van dit onderzoek ook in de vervolging kunnen gebruiken." zegt John Lucas, hoofdofficier van justitie.

Politiewerk overnemen?

Maar is het niet vreemd dat burgers straks gewoon politiewerk aan het doen zijn? Nee, zegt Oscar Dros van de Politie. "Het is niet zo dat wij burgers vragen om ons werk te doen', benadrukt Dros. 'We zien het echt als een vorm van samenwerking. Mensen komen steeds vaker zelf in actie, of wij nu wel of niet met hun aangifte aan de slag gaan. Wij proberen het onderzoek door burgers met deze app zo goed mogelijk te ondersteunen."

Wie zelf genoeg bewijs verzameld en goed onderzoek doet, krijgt niet de garantie dat er ook iets mee wordt gedaan. Echter is de kans wel groter. De proef duurt twee maanden, en wordt gedaan in vier politieregio's, waaronder Oost-Nederland.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.