Partij voor de Dieren komt naar Zutphen om de wilde bijen te beschermen

Partij voor de Dieren komt naar Zutphen om de wilde bijen te beschermen

De Partij voor de Dieren springt in de bres voor de wilde bijen. De organiseren een middag in Zutphen om dit onder de aandacht te brengen. 

Op zondagmiddag 14 april belicht Piek Stor van de Bijenstichting het belang van de bij en hoe we dit kleine beestje kunnen steunen. De film ‘More Than Honey’ leert bezoekers over de oorzaken en gevolgen van de massale bijensterfte. En een vertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren vertelt hoe de politiek kan en moet ingrijpen.

Bestuiving van gewassen door bijen en hommels is van essentieel belang voor de natuur en voor ons voedsel. Giftige bestrijdingsmiddelen, zoals neonicotinoïden, bedreigen het voortbestaan van deze onmisbare schakel in ons ecosysteem. Naast het gebruik van landbouwgif, wordt de bij ook bedreigd door een gebrek aan voldoende gevarieerd voedsel omdat er steeds minder voedsel voor hen te vinden is.

Giftige bestijdingsmiddelen

De Partij voor de Dieren dringt er al geruime tijd op aan dat extreem giftige bestrijdingsmiddelen die in verband worden gebracht met het verlies van de bij van de markt worden gehaald. Gemeentes moeten overschakelen op gifvrij onderhoud van de openbare ruimte. Dorpen en steden moeten vergroenen en de biodiversiteit in het buitengebied moet hersteld worden. 

“De bijensterfte is zo’n groot probleem dat wij ons gedrag echt moeten veranderen,” vindt Piek Stor, secretaris van de Bijenstichting. “Een manier is om bewust te zorgen voor voldoende voedsel voor bijen. Je kunt bijvriendelijke planten en struiken in je tuin of op je balkon zetten. Ook kun je met buurtgenoten een stuk gemeentegrond adopteren en samen van het vroege voorjaar tot het late najaar zorgen voor bijvriendelijke beplanting.”

De bijeenkomst is zondagmiddag 14 april in Atelier ’t Pakhuys aan de Berkelkade in Zutphen. Het begint vanaf 14.00 uur. 

NPO Radio 2

De Partij voor de Dieren is niet de enige die het opneemt voor de wilde bij. De Staat van Stasse, een programma van NPO Radio 2, gaat op donderdag 11 april met een bus het land door om aandacht te vragen voor de bijen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.