Bijzonder! Een totale maandsverduistering opkomst

Bijzonder! Een totale maandsverduistering opkomst

Er is een maansverduistering te zien in Nederland. De maan verdwijnt zondagnacht en maandagochtend volledig. 

Het grootste deel van het verschijnsel is in Nederland goed te volgen. Het vind plaats tussen 03.36 uur en 08.50 uur maandag. “Maar van het eerste en het laatste deel is niet zoveel te zien”, legt sterrenkundige Marc van der Sluys uit. “Om 04.34 uur en 07.52 uur is het spannendere deel. Om 05.41 uur en 06.44 uur zie je het in zijn totaliteit en om 06.13 uur weer het maximale zichtbare.” 

Bloedmaan

“Tijdens die totaliteit is de maan helemaal in de aardschaduw verdwenen”, legt Van der Sluys uit. Ook gaat de maan er bijzonder uitzien: “Wat licht kan de maan nog wel bereiken. En dat is vooral rood licht. Hierdoor krijgt de maan een rode gloed. Dat noemen we ook wel een bloedmaan.”

"In onze streken is de verduistering ook erg goed te zien"
Marc van der Sluys

Is zo'n verduistering bijzonder? "Zo’n maansverduistering is niet extreem bijzonder. Het gebeurt wel twee keer per jaar. Maar dit is een totale maansverduistering, en die zie je minder vaak. In onze streken is de verduistering ook erg goed te zien, dat is weer gunstig en lang niet altijd het geval", legt de sterrenkundige uit. 

Bij een maansverduistering beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele maan veel donkerder is dan normaal.

Blijf je maandag toch in bed liggen? Dan moet je tot 2025 wachten voor de volgende maansverduistering en bloedmaan in één. 

Maak je een mooie foto van de verduistering? Mail 'm dan naar [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.