Zandwegen in de regio asfalteren? "Nee, zeker niet", vinden omwonenden

Zandwegen in de regio asfalteren? "Nee, zeker niet", vinden omwonenden

Wie over de N348 richting Eefde rijdt, en dan net na Zutphen afslaat, kan zomaar op een zandweg terecht komen. Zo is er bijvoorbeeld de Eefdese Enkweg, de Vosweg en de Laan naar Enschede. En dat deze wegen onverhard zijn maakt volgens aanwonenden helemaal niks uit. 

Een paar afslagen pakken, weten dat je er mag rijden, en je hebt de toeristische route te pakken! Met een strakblauwe lucht en een zonnetje waan je je in het buitenland. In Nederland hebben we een goed wegennet. Maar de asfaltwagen is hier nooit geweest. “En dat houden we graag zo”, vertelt Dick, die aan een zandweg woont. 

"Dit platteland verwacht je niet he, als je Zutphen uit rijdt"
Omwonende

De provincie is wel eens in gesprek gegaan met de bewoners, weten bewoners te vertellen. Naast de huizen staan vooral grote auto’s. Range Rovers of Jeeps zijn daar de normaalste zaak van de wereld. “Dit platteland verwacht je niet he, als je Zutphen uit rijdt”, lacht Ina die ook aan een zandweg woont. 

Poll

Voor het weekend plaatste we een oproep op deze website. De vraag of zandwegen weg moeten of moeten blijven werd volop beantwoord. 161 mensen reageerde, daarvan gaven 153 mensen aan dat de zandwegen niet weg mogen. De andere 18 vonden van wel. “Het is slecht voor mijn auto”, reageert Gabriella. Ton reageert: “We zitten toch niet in Afrika!” Evert schrijft: "De onverharde wegen die wij nog hebben moeten blijven. Er is al voldoende asfalt in onze omgeving. De onverharde wegen vormen een geheel met de mooie natuur."

Onderdeel van het landschap

Ook erfgoedvereniging Heemschut is van mening dat de zandwegen moeten blijven! “Zandwegen zijn een onderdeel van ons cultuur landschap en karakteristiek voor het coulissen landschap en moeten dus blijven!”, vertelt voorzitter Maud Arkesteijn. “Anders bestaat dit gebied straks uit beton, asfalt en laag overvliegende vliegtuigen. Niet doen dus”, beklemtoont hij. 

Nederland kent relatief weinig zandwegen, met officiële adressen. Deze komen vooral voor op de Veluwe, in de Achterhoek en verder in Drenthe en Twente. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.